„Žádali jsme jako každý rok Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR o dotaci. Letos je nám přiznáno 236 tisíc korun, i když nám úředníci slibovali, že to bude víc. Je zajímavé, že v některých městech činí přiznaná dotace 50 až 70 procent nákladů," uvedl místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. Přes poměrně nízkou podporu státu nechce sedlčanská radnice tuto službu nijak omezovat.

„Myslíme si, že je to potřebná věc, kterou využívá v současné době 94 lidí. Z tohoto počtu je 75 žen a 19 mužů. Nejstarší klientce je 93 let. Péče se poskytuje zájemcům od 60 let. Průměrný věk těch, kteří služby využívají, je 78 let. Nejpočetněji je zastoupena skupina 80 až 85 let, v níž je 21 žen a šest mužů," bilancoval místostarosta.

Pečovatelská služba v Sedlčanech je organizační složkou města s pěti zaměstnankyněmi a další žena zde pracuje na základě dohody o provedení práce s úvazkem do 300 hodin ročně.

Pečovatelky chodí seniorům nakupovat, pomáhají jim s běžným nebo velkým úklidem, doprovází je k lékaři, na úřad, zajišťují v domácnosti asistenci při koupání, případně mohou hygienickou očistu zajistit přímo ve svém zázemí. Asistují při přípravě a dodání jídla. Dováží klientům vyprané prádlo. Jednou z největších aktivit je rozvoz obědů. Denně rozvezou kolem padesáti jídel. Počet trochu poklesl z toho důvodu, že se objevila nabídka privátních služeb v rozvozu obědů – jídlo zavážejí i restaurace a klienti si jej mohou nasmlouvat i jinde.

Pečovatelky rozváží obědy také do osad Sedlčan a jednoho strávníka mají dokonce až na Štilečku. Za oběd, včetně dovozu, zaplatí klient kolem padesáti korun. (mb)