Systém pracuje na základě převedení otisku prstu jako biometrického údaje do číselné podoby. „Každému z rodičů dopřejeme komfort vlastního klíče v podobě osobního otisku prstu, který nelze zapomenout, ztratit, zneužít a je vždy při ruce," vysvětluje místostarosta města Příbrami Václav Švenda s tím, že jednoduchým přiložením prstu k venkovní čtečce umožní systému identifikovat příchozího s následným otevřením vstupních dveří.

Tímto je zajištěno celodenní uzavření budov mateřských škol se současným umožněním vstupu jen oprávněným osobám, a to personálu a rodičům dětí, popřípadě dalším osobám, které rodiče určí a které tedy mohou děti do školky vodit a vyzvedávat je.

CHKO Brdy - Pohled z meteoradaru na Praze.
V logu Chráněné krajinné oblasti Brdy je vzácný rak kamenáč

Otisk, jehož nasnímání trvá asi pět minut, se neukládá jako snímek, ale jako množina bodů, kterou nelze zpětně v otisk zrekonstruovat. Identifikace oprávněných osob je jednoznačná, přesná a nezneužitelná. Každé dítě může mít přiřazeno neomezené množství osob, které jsou oprávněny k jejich vyzvednutí. Systém toto přiřazení prověří a může informovat pedagoga.

„Výhodou je také to, že systém je schopen informovat rodiče formou emailu nebo SMS o příchodu či odchodu jejich dítěte v doprovodu jiné, pověřené osoby, která se identifikuje při vstupu do školního zařízení," konstatuje dále Václav Švenda.

Zařízení zároveň ulehčí práci učitelkám, které nemusí kontrolovat každého rodiče, který chce vstoupit do budovy. Docílí se tím vyššího zabezpečení, ale i toho, že děti nebudou ve třídách rušeny opakovanou zvukovou signalizací domovního telefonu či zvonku. „Rodičům, kterým nebude vyhovovat systém přístupu do školky na základě otisku prstů, je možné vydat unikátní čipový klíč," uzavřel místostarosta.

Ilustrační foto.
V Příbrami brzdí dopravu několik uzavírek