Co je Alzheimerova choroba a jakou část těla zasahuje?
Alzheimerova choroba je onemocnění nervové soustavy. Hlavním projevem je degradace všech psychických funkcí končící hlubokou demencí.

Jakou věkovou skupinu nejčastěji postihuje a hraje ve výskytu roli pohlaví?Alzheimerova choroba postihne průměrně každého 20. člověka staršího 65 let, přičemž má na svědomí zhruba polovinu všech případů stařecké demence. (Ilustrační snímek)
Výskyt Alzheimerovy nemoci stoupá s věkem. Onemocní většinou lidé nad 65 let. Nejsou ale výjimkou ani mladší. Ve věku 65 let trpí touto nemocí každý dvacátý. Ve věku 85 let každý pátý. Co se týká pohlaví, o trochu více častěji jsou postiženy ženy.

Jaké jsou příčiny vzniku tohoto onemocnění?
Alzheimerova nemoc se řadí mezi neurodegenerativní onemocnění. Dochází k postižení nervových buněk různými chorobnými procesy, v důsledku nichž zanikají. Určitý vliv může mít i genetika.

Má tato nemoc své jasné příznaky?
Nemoc začíná pozvolna. Hlavním příznakem je syndrom demence. To znamená úbytek intelektových schopností oproti předchozí úrovni. Nejdříve se projevuje ztrátou krátkodobé paměti, neschopností zařídit běžné věci. Poté se postupně mění chování, porucha paměti se prohlubuje. Pacienti jsou zmatení, nejsou schopni se sami o sebe postarat. Mohou mít deprese, halucinace, bludy, poruchy spánku, příjmu potravy, může se objevit epilepsie.

Jak velkou roli hraje při odhalování choroby blízké okolí pacienta?
Většina pacientů si svůj problém na začátku uvědomuje. V tuto chvíli je nejvhodnější přijít k lékaři. Pokud již nemoc pokročí, nemocní již nemusí mít dostatečný náhled. Při vyšetřování je vhodná přítomnost blízké osoby pacienta pro podání objektivních informací. V diagnostice je nejdůležitějším krokem včasně rozpoznat přítomný syndrom demence.

Jakým způsobem se nemoc diagnostikuje?Lidé trpící Alzeimerovou chorobou mají naději. Nový lék objevený britskými vědci se však na trhu objeví nejdříve za pět let. Ilustrační snímek - počítačový scan mozku zasaženého Alzheimerovou chorobou.
Diagnostika začíná anamnézou a zhodnocením klinického stavu. Následuje vyšetření pomocí specifických testů (MMSE, test hodin), které odhalí a kvantifikují úroveň demence. Samozřejmě i tyto testy mají své limity. Dále CT nebo MR mozku, EEG. Popř. další laboratorní vyšetření krve a mozkomíšního moku. Cenné je i vyšetření klinickým neuropsychologem.

Lze Alzheimerovu nemoc léčit?
Zatím neexistuje žádný lék či metoda, která by Alzheimerovu nemoc vyléčila. Pomocí léků můžeme u některých pacientů pouze zpomalit její průběh.

Tato nemoc je velmi těžko snesitelná jak pro pacienta, tak jeho blízké. Existuje nějaká pomoc nebo centra, která dokáží pomoci a povzbudit pacienta a pečující rodinu?
Pro osoby trpící demencí a pro jejich rodinné příslušníky zajišťuje Česká alzheimerovská společnost poradenství a svépomocné skupiny. Pro pečující pořádá specializované kurzy. Je možnost odlehčovacích služeb. Existují denní stacionáře pro pacienty s Alzheimerovou nemocí, bohužel ty jsou ale placené. V Příbrami je zajišťuje Farní charita Příbram a Sanco Příbram.

Existuje účinná prevence a případně jaká?
U osob aktivně žijících a s vyšším vzděláním je pravděpodobnost výskytu nemoci nižší. Proto je důležitá pravidelná fyzická aktivita, udržovat sociální kontakty a mentální kondici například četbou knih, luštěním křížovek.