"CHKO se stále připravuje a diskutuje se i o rozšíření mimo vojenský prostor. Jde o obce Nové Mitrovice, Borovno, Planiny, Mítov, Chynín, tedy část lesnatých kopců a zemědělskou krajinu," uvedl. Podle informací ministerstev by měla být CHKO připravená do prosince. "Asi se to ale nedá stihnout, viděl bych to spíše současně s termínem zrušení vojenského újezdu Brdy, tedy od ledna 2015," řekl Čížek.

"Tvoří se nový zákon o vojenských újezdech včetně katastrálního členění. Na podzim ho má schvalovat parlament," řekl starosta Strašic Jiří Hahner. S tím ale nesouhlasí Středočeský kraj, který je proti tomu, aby menší část prostoru získaly zpět do svých katastrů obce Plzeňského kraje. Vláda ale dělení prostoru schválila v podobě, jak si to přejí plzeňské obce i Plzeňský kraj.

Starostové podbrdských obcí se sešli v úterý s hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem, aby podpořili usneseni zastupitelstva kraje k nedělitelnosti Brd. Všech 18 přítomných starostů při této příležitosti podepsalo prohlášení, ve kterém jasně deklarují, že nesouhlasí s návrhem ministerstva vnitra na oddělení části území od Středočeského kraje a jeho přičlenění k Plzeňskému kraji. Prohlášení podle Řiháka podpořili mimo jiné starostové obcí Jince, Příbram, Křešín, Obecnice, Bohutín, Bratkovice, Sádek, Podlesí, Ohrazenice, Čenkov či Lhota u Příbramě.

Čížek dnes tvrdil, že Příbram se jako jediná z dotčených obcí vyjádřila negativně k vládnímu návrhu, podle něhož se má prostor rozdělit mezi Plzeňský a Středočeský kraj po historické hranici. "Čili zhruba po hřebenech Brd, tedy tam, kde vždycky hranice vedla," řekl Čížek. Republika se podle něj dělí na obce a vojenské újezdy, a pokud bude újezd zrušen, musí se rozdělit mezi sousední obce. Kompromisní návrh Plzeňského kraje respektuje geografická kritéria, což je logické, dodal.

Argumenty, že by převody pozemků na obce Plzeňského kraje umožnily vstupy developerů, jsou podle Čížka nepravdivé kvůli tomu, že zřízení CHKO všechny tyto aktivity omezí. "Pokud by se to naopak nechalo v současném stavu a vyhlásil se nižší stupeň ochrany, například přírodní park, tak tam jsou omezení minimální," uvedl. Obce podle Čížka nebudou na svých území velké projekty schvalovat. "Jednotně se všechny vyjádřily, že tyto aktivity v Brdech nechtějí," dodal.