"To vše se děje na základě smluv, které jsou z roku 2004, jsou na 20 let, jsou nevypověditelně, je v nich neskutečné množství všelijakých háčků a zádrhelů," podotkl Vařeka. Chce udělat vše pro to, aby se vodné a stočné nemuselo zvyšovat, po prvních právních rešerších je ale zřejmé, že to nebude jednoduché. "Máme ruce poměrně slušně svázané," prohlásil starosta. Podobné je to podle něj se svozem odpadu.

Šedivý ale tvrdí, že smlouva s vodohospodářskou společností prošla úspěšně mnoha kontrolami. "Byla kontrolována v Bruselu mezinárodní komisí, která ji zkoumala z mnoha stran a nikdy nepřišla na to, co by tam bylo špatného. Díky tomu jsme dostali dotaci na čistírnu odpadních vod," podotkl. Myslí si, že řada měst naopak tuto smlouvu Příbrami závidí. "Každé nové vedení vždycky říká o tom starém, že bylo špatné. To je typicky česká specialita," poznamenal Šedivý.

Nové vedení města už podle Vařeky začalo v menší míře s audity, zatím si nechává zpracovávat rešerše k některým komplikovaným smluvním vztahům. Kromě smlouvy s vodohospodářskou společností 1.SčV podrobilo zkoumání hospodaření městských lesů. K dispozici má audit hospodaření i závěry vnitřní kontroly, které nechalo zpracovat ještě bývalé vedení. Podle Vařeky je tam určitý prostor pro úsporu financí.

Audity jsou plánovány i v sociální oblasti a na investičním odboru. Šedivý namítl, že podobné kroky dělá každé nové vedení. Stojí to však jen peníze a výsledek není žádný, míní.

Nové vedení radnice si už rozdělilo některé kompetence. První místostarostka Alena Ženíšková (ANO) bude dohlížet na sociální oblast, místostarosta Václav Švenda (TOP 09) na školství. "Jak postupně poznáváme chod úřadu, tak si ty kompetence rozdělujeme," uvedl Švenda. Radní Václav Dvořák (ANO), který je povoláním daňový poradce, bude vedení města poskytovat na fakturu ekonomické služby. Dostávat by za to měl kolem 20.000 korun měsíčně, což je podle Dvořáka třetina nákladů na uvolněného radního.