„Rada vyslyšela připomínky starosty obce Dubno,“ připomněl náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). Právě v katastrálním území této obce se skládka TKO Bytíz nachází. „Starosta nově žádá další posouzení tohoto záměru,“ uvedl Petera.

Předmětem jednání není zvětšení prostoru pro skládkování odpadů, ale rozšíření činnosti. V blízkosti skládky – asi 100 metrů západním směrem – by mohla vzniknout překládací stanice odpadů s linkou pro jejich mechanické zpracování umístěnou v hale. Na ní by se ze směsných odpadů měly vytřídit ty, které jsou dále využitelné jako surovina, a dojít k dalšímu dělení odpadu pomocí drtičů a sít.

Andrej Babiš - ilustrační foto.
V kauze Babiše není ředitel středočeského úřadu podle ministerstva podjatý

Takzvaná nadsítná neboli lehká frakce (s výrazným podílem papíru, plastů, ale zčásti i biologických materiálů) by pak měla zamířit do spalovny; těžká podsítná frakce (většinou biologicky rozložitelný odpad) by se dále třídila, aby byly odstraněny nežádoucí příměsi, jakými jsou třeba baterie nebo rozbité žárovky – a zůstal materiál využitelný v kompostárně.

Záměr, který se ještě bude dále hodnotit, naznačuje, že technologie by byla v provozu v dostatečné vzdálenosti od lidských obydlí. Vzhledem ke zpracování maximálně 20 tisíc tun komunálního odpadu ročně by se dopravní zátěž měla zvýšit o 12 vozidel denně.

Ilustrační foto
Středočechy se nově staly i dva tisíce lidí z Ukrajiny
Potravinářský výrobek Středočeského kraje.
Své jméno kraj nově spojil s 27 pochoutkami