Nedávno se proto náměstek hejtmanky Vít Rakušan vrátil z několikadenní cesty po obcích, kde probíral podmínky vzniku destinační agentury zastřešené pod krajským úřadem. Ten prosazuje přírodě blízký turismus, to znamená na vhodných místech vyznačení turistických a cyklistických tras, na vhodných místech ve vhodných vesnicích třeba i záchytná parkoviště.

Ilustrační foto.
S půjčováním kol obec sekla kvůli vandalům


„Jsme ochotni koordinovat vznik lokální strategie a pokusili jsme se navrhnout příspěvkový řád, kde by zjednodušeně řečeno měla obec platit 10 Kč za obyvatele,“ naznačil Rakušan. Středočeský kraj slibuje investovat do agentury pro Brdy a Podbrdsko 600 tisíc korun, což je prý trojnásobek toho, co se dává do jiných projektů. Součástí agentury budou zřejmě i Vojenské lesy a statky, které v Brdech hospodaří. 


Kraj ale navrhuje podle rožmitálského starosty Josefa Vondráška vytvoření příliš velkého zájmového území. Prakticky od Mníšku až za Rožmitál k Hvožďanům. „Agentura by se měla věnovat ryze oblasti CHKO Brdy a blízkým obcím. Brdy jsou perlou středních Čech a nemá smysl uměle rozšiřovat záběr destinačky od Mníšku a také až někam k Povltaví,“ myslí si Vondrášek.

Příroda Brd je pestrá.
Vyhláška omezuje vstup do částí CHKO Brdy