Město Příbram za rekonstrukci náměstí TGM zaplatilo přibližně 43,4 milionu korun. Z toho významná část bude financována z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Dotace činily celkem asi 23 milionů korun. Ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo celkem 20 firem, zakázku na rekonstrukci získala firma Strabag.

Současně se uskutečnila i rekonstrukce ulic Milínská, Plzeňská a Hailova, které patří Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR a Středočeskému kraji. „Kraj a ředitelství silnic a dálnic jsou totiž vlastníkem komunikací protínajících náměstí TGM v Příbrami. A bez těchto stavebních objektů nebylo možné stavbu jako celek vůbec realizovat. Díky vzájemné koordinaci se nám podařilo stavby úspěšně realizovat. Zmíněné ulice a okružní křižovatka, která je spojuje, jsou průjezdné již od 16. prosince 2011. Tyto rekonstrukce za desítky milionů korun platily ze svých rozpočtů Středočeský kraj a ŘSD," připomněl příbramský starosta Josef Řihák.

V oblasti kolem kostela Sv. Jakuba byl poveden archeologický výzkum. Ten pro město zajistila firma Syrakus, která zvítězila ve výběrovém řízení na tuto část stavby. Archeologové během stavby zjistili, že na náměstí TGM se překvapivě dochovalo několik cenných artefaktů. Uprostřed náměstí byly nalezeny zbytky domu přibližně z 12. století. Dům byl zaměřen a zakryt. Základy dalšího domu ze 12. – 13. století byly objeveny před Komerční bankou. Na ploše náměstí byly rovněž objeveny i pozůstatky středověké studny. Všechny nálezy byly náležitě zdokumentovány, zakonzervovány a zasypány.

Součástí stavby byla i obnova zeleně kolem kostela svatého Jakuba. Vloni v listopadu podala Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba Staršího v Příbrami žádost o prověření stromů v bezprostřední blízkosti kostela a o jejich nahrazení jinými - vhodnějšími. Jako důvod k tomuto opatření bylo v žádosti uvedeno, že kořeny stromů poškozují části kostela. A to především obě vstupní schodiště, podezdívky a oplocení.

Odbor životního prostředí Městského úřadu Příbram povolil vykácení sedmi kusů lip. Stromy kolem kostela byly nahrazeny novými. „Během přípravy projektu se s výměnou lip kolem kostela nepočítalo. Ale v průběhu prací se teprve ukázalo, jak moc kořeny stromů poškozují základy kostela. Všiml si toho také farář kostela svatého Jakuba, který o výměnu stromů požádal. Statik nás ve svém odborném posudku zase upozornil na nenávratné poškození schodů. A to jak schodiště z čelní strany kostela, tak i staršího a vzácnějšího schodiště na jižní straně budovy," vysvětlil starosta.

Nově bylo kolem kostela vysázeno šest nových pomalu rostoucích lip, nové trávníky s přibližně dvěma tisíci cibulovin, několik stovek trvalek, a nové keře. Kompletně byly opraveny také obě schodiště před kostelem, oplocení a podezdívky. Tato část prací nad rámec původního projektu stála město přibližně 1,8 milionu korun. (Základy schodišť – 320 tisíc korun, jižní schodiště 530 tisíc korun, západní schodiště 415 tisíc korun a ozelenění 645 tisíc korun.)

Město Příbram přispělo i na nový nátěr kostela Svatého Jakuba a to částkou 800 tisíc korun. Kostel je rovněž nově nasvícen a to ze země i z okolních domů.

Přibližně 488 tisíc korun stálo nové zařízení pro ukotvení vánočního stromu, které odpovídá všem bezpečnostním normám. Poté, co spadl vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze, a těžce zranil zahraničního turistu, bylo vybudování kotevního systému nezbytné.

Na závěr stavby byla vybudována v dolní části náměstí nová kašna. Autorem architektonického námětu je Ing. arch. Vít Kučera. Zakázku na její výstavbu získala firma Grano Skuteč. Stavba stála město i s elektrickým vybavením a ozvučením celkem asi 8,5 milionu korun.

Současně byla v severozápadní části náměstí opravena původní barokní kašna. Její obnova, zprovoznění a pořízení replik chrliče a barokní vázy stálo celkem 659 tisíc korun.

Nově jsou také na náměstí umístěny kontejnery na tříděný odpad. Jsou velkokapacitní, podzemní, mají objem 3m3 a slouží ke sběru plastů, papíru a barevného a bílého skla.

Proti původnímu projektu bylo uprostřed náměstí především na přání podnikatelů z Pražské ulice a z okolí náměstí TGM vybudováno parkoviště. Náměstí je průjezdné pro auta tak, jako bylo před rekonstrukcí. Jen se ulice zúžily a tím se zde i zklidnila doprava. V centru města zůstal přibližně i stejný počet parkovacích míst, jako před rekonstrukcí.

A v neposlední řadě byla přibližně za 88 tisíc korun ozeleněna i okružní křižovatka mezi ulicemi Milínská, Plzeňská a Hailova, kterou nově zdobí písmena T, G a M.

„Dnešním dnem rekonstrukce náměstí TGM v Příbrami končí. Děkuji všem, kteří se na stavbě podíleli. Děkuji také Středočeskému kraji a Ředitelství silnic a dálnic ČR za spolufinancování této akce. Přeji si, aby náměstí sloužilo jako místo k setkávání i odpočinku všem občanům nejméně na dalších padesát let. Věřím, že na náměstí TGM budou rádi chodit nejen všichni obyvatelé Příbrami, ale i návštěvníci našeho města. Ať nám všem nově opravené náměstí TGM slouží ku prospěchu a pro povznesení věhlasu města Příbrami," popřál příbramský starosta Josef Řihák na závěr.


Autorem architektonického návrhu rekonstrukce a revitalizace náměstí TGM v Příbrami je Ing. arch. Vít Kučera.
Projektovou dokumentaci zpracovala firma Valbek, spol. s r.o., Plzeň
Hlavním inženýrem projektu je Ing. David Malán
jednotlivé projekty zpracovávali:
Komunikace : Ing. T. Petráň, Ing. D. Malán, A. Brnušáková
Geodetické zaměření : Karel Soukup
Rekonstrukce veřejného osvětlení: Hynek Šimánek – Elektroprojekt
Ozelenění : Bc. Jana Kadlecová DiS
Odvodnění : Ing. Jaroslava Kučerová – Ateliér Příbram

Pozn.: Všechny ceny jsou s DPH.

Jiří Kubík