Příbramská radnice totiž očekávala, že v důsledku uzavření Mariánského údolí zde vznikne obyvatelům této ulice problém s parkováním. Proto jako náhradu nabídla právě toto parkoviště nad zastávkou v Jinecké ulici.
Ostatním řidičům to ale způsobilo nemalé problémy, když chtěli na tomto parkovišti svá vozidla zanechat. „Každé ráno tu parkuji, když už není místo na tom malém parkovišti támhle u internátu. Už nahoře jsem si říkal, co se to děje, že tu je značka slepá ulice,“ řekl překvapený řidič Marek Motáň.
„Nevím, kde teď zaparkuji, situace s parkováním je tady ve staré Příbrami už teď poměrně složitá, a k tomu ještě tohle,“ dodal Motáň.
Řidičům tedy nadále nezbývá, než počkat, až se někde v okolí uvolní místo, nebo využít vzdálenější parkoviště. Ta ale i včera praskala ve švech. Například na parkovišti u Uranu, které je také zdarma, hledali řidiči volné stání jen těžko.
Podle Richarda Hadače z Odboru správy silnic Městského úřadu Příbram by v brzké době měla být aspoň polovina vyhrazeného parkoviště ve Fibichově ulici opět zpřístupněna i těm řidičům, kteří nebydlí v Mariánském údolí. „Vyhodnotili jsme nynější situaci a parkoviště není využívané obyvateli Mariánského údolí tak, jak jsme předpokládali. Podali jsme tedy návrh na odbor investic, že prostor vyhrazeného parkoviště zmenšíme na polovinu,“ řekl Richard Hadač.
Problém parkování není v Příbrami žádnou novinkou. Vedení města se ale snaží tento problém řešit. Také v městské části Příbram – Drkolnov chystá vybudovat nová parkovací místa. Těch by mělo být podle příbramského starosty Josefa Řiháka 100 až 120.
„Na vybudování parkovacích míst je vyhrazen jeden milion korun,“ řekl Josef Řihák. Nová parkovací místa by měla být vystavěna po částečném zjednosměrnění ulic Slunná, Šachetní a Drkolnovská. „Na popud občanů bydlících v této lokalitě, kteří si na nedostatek parkovacích míst stěžovali, vybudujeme nová parkovací stání. Toho docílíme tím, že v těchto ulicích silnici rozšíříme, čímž vzniknou prostory na nová parkovací místa,“ řekl starosta Josef Řihák.
Například v okolí III. polikliniky je problém zaparkovat po celý den.
„Vozím svoji babičku často na vyšetření na III. polikliniku. Jde mi hlavně o to, aby nemusela chodit moc daleko od auta do nemocnice. Vždy ji musím vysadit před poliklinikou a pak sama hledat parkovací místo,“ svěřila se před časem Deníku studentka Petra Ječmenová.
Nejen její problém by mohla vyřešit radnice, která také zde chystá vybudování nového parkoviště přímo naproti poliklinice.
„Toto parkoviště má mít kapacitu okolo čtyřiceti míst. Realizace stavby je plánovaná na červenec až srpen tohoto roku a předpokládané náklady činí třičtvrtě milionu korun,“ dodal starosta Příbrami Řihák.