Řada druhů nechává svá mláďata relativně bez dozoru, aby se k nim posléze vrátila a nakrmila je. A tak se často stává, že lidé najdou vypadlé ptačí mládě z hnízda či savčí mládě v trávě. 

Hlazení a sbírání mláďat je chybou

Hlazení, sbírání a nošení domů těchto mláďat je však velkou chybou. V případě ptáčete je ještě jakási naděje vrátit mládě zpět rodičům či jej podložit do hnízda adoptivním pěstounům, ale v případě savčích mláďat (kuny, lišky, zajíci, veverky, srnčata … ) je návrat do přírody téměř nemožný a z mláděte se stává doživotní chovanec potřebující lidskou péči. Uvědomme si to než-li sáhneme na roztomilé savčí mládě. I přesto, že díky sdělovacím prostředkům je osvěta veřejnosti na lepší úrovni než-li tomu bylo dříve, nevhodně odebraných mláďat z přírody v některých oblastech neubývá.

Při zranění je záchrana na místě

Lze však konstatovat, že občas je odebrání mláděte z přírody skutečně poslední možností jak jej udržet při životě. Zvláště v těch případech, kdy se mládě zamotá do zbytků provazu, drátů či jiných nevhodných materiálů v přírodě. Pak je záchrana na místě, stejně tak jako v případě viditelných zranění na mláděti. Pokud však někde spokojeně leží či sedí, není důvod jej z přírody brát. Je lepší zpovzdálí sledovat, co se bude dít, případně informovat myslivce či ochránce přírody, kteří mají dostatek zkušeností, rozhodnout, zda-li pomoci. Uvědomme si však také skutečnost, že obecně 80 procent mláďat všech druhů se nedožije druhého roku života. I když se nám to může zdát jakkoli kruté, v přírodě mají místo skutečně jen ti nejsilnější a člověk by do tohoto systému neměl příliš zasahovat, neboť může udělat víc škody než užitku.

V případě nálezu zraněného živočicha na území Berounska, Hořovicka a Rokycanska nás kontaktujte na tel. 371 722 686 nebo 603 239 922.

Na území Příbramska se můžete obrátit na stanici Ochrany Fauny ČR v Hrachově na číslo 603 259 902, informace o stanici získáte na info@ochranafauny.cz.

Všude jinde se o mláďata či jiné volně žijící živočichy postarají kolegové ze záchranných stanic sdružených v Národní síti stanic pro handicapované živočichy. Jejich seznam, územní působnost a kontakty najdete na www.csop.cz nebo www.zachranazvirat.cz.

Pavel Moulis, předseda svazu ochránců přírody v Rokycanech