Deset přistavených voznic, dvě projíždějící mobilní cisterny, tři kontejnery na vodu a hydrantový nástavec osazený výdejním kohoutem. Tak vypadalo úterní ráno v Příbrami III, IV a VI.

„Vodohospodáři si skvěle poradili s nepřízní počasí a i přes plánovanou dvoudenní odstávku dodávek pitné vody si odběratelé mohli dopřát kohoutkovou vodu již druhý den," uvedla mluvčí 
1. SčV Kristina Blaszczyková k úterní akci, při níž se bez pitné vody ocitlo víc než dva tisíce lidí.

Vodohospodáři prováděli nezbytnou výměnu nefunkčních úsekových šoupat na hlavním zásobním vodovodním řadu v Příbrami IV z úpravny vody Kozičín a ovládacích šoupat v armaturní komoře dvoukomorového vodojemu Březové Hory.

Celá akce byla zahájena vypuštěním vodojemu Březové Hory, následně pak vypnutím čerpací stanice a přepojením vodovodu na nižší pásmo, což ovlivňuje dodávku vody s nižším tlakem. Teprve po té mohlo dojít k intenzivnímu vypuštění vodovodního potrubí do Příbramského potoka. „Samozřejmě, že při takto rozsáhlých odstávkách se mohou vyskytnout neočekávané komplikace, na které ale musíme být připraveni. V Příbrami VI jsme avizovali pouze možnost snížení tlaku, ale z důvodu zjištění netěsnosti šoupat jsme museli přerušit kompletní dodávky vody částečně i tam" uvedl Robert Morávek, provozní ředitel 1. SčV.

Po velmi náročném dni, kdy na dvacet zkušených montérů pracovalo v počasím ztížených podmínkách, mohlo konečně dojít k napouštění kompletně vyčištěného vodojemu a celé vodovodní sítě. Vodohospodáři následně provedli preventivní odkalení všech koncových potrubí a odebrali kontrolní vzorky vody.

Akreditovaná laboratoř 1. SčV na základě provedených analýz potvrdila vyhovující výsledky kvality pitné vody dle předepsaných parametrů. „Odstávka postihla rozsáhlou část Příbrami, kde se, mimo jiné, nachází průmyslová zóna, restaurace nebo i základní škola. Maximálně jsme se snažili, aby dopady na běžný chod firem, ale i bytových jednotek byly co nejmenší a myslím, že se vše podařilo zvládnout bez větších komplikací. Nemohu ale opomenout, že celá akce se podařila zvládnout i díky skvělé komunikaci se všemi dotčenými odběrateli", doplnil Ivan Eis, generální a finanční ředitel společnosti.

„Výměna úsekových šoupat do budoucna umožní, v případě poruch, odstavení pouze jednotlivých ulic a zaručí snazší ovládání vodovodní sítě a komor vodojemu, což zaručí minimální dopady na cílového zákazníka. Na pravidelnou údržbu a obnovu vodohospodářského majetku je kladen důraz především vlastníkem vodohospodářského majetku, kterým je Město Příbram," dodává mluvčí Blaszczyková.