Příbramáci si během oslav připomenou nejen 800. výročí od první písemné zmínky o městě, ale i tradici hornictví, které po staletí zásadním způsobem ovlivňovalo nejen život místních. Oslavy začnou v pátek 10. června a potrvají až do neděle. V souvislosti s tím čeká na řidiče řada uzavírek a dopravních omezení. „Očekáváme velké dopravní problémy. Doporučil bych proto Příbramákům, aby se o víkendu přesunovali pomocí městské hromadné dopravy, která bude v sobotu jezdit zdarma, či se po městě pohybovali pěšky," řekl starosta Jindřich Vařeka.

MÍSTA OSLAV
FESTIVAL NOVÁK 800
1. Nový rybník
2. Letní kino

SETKÁNÍ HORNICKÝCH MĚSTA A OBCÍ 
1. nám. T. G. Masaryka
2. nám. J. A. Alise
3. Důl Marie
4. Důl Anna
5. Svatá Hora


V pohotovosti budou po dobu oslav stovky policistů, záchranáři i hasiči. Bezpečnostní zásady bude nutné dodržovat při vstupu do areálu Nového rybníka.

Město žádá návštěvníky, aby doma nechali zbraně, ostré předměty, nadměrná zavazadla, sklo a skleněné předměty. V areálu bude dostatek stánků s občerstvením a čepovat se bude do vratných kelímků. Na Nový rybník dále nebudou vpuštěna zvířata.

V letním kině, kde bude probíhat hudební festival, budou bezpečnostní zásady přísnější. Každý návštěvník projde kontrolou detektoru kovu. Po dobu konání akce bude možné uložit cenné věci nebo objemná zavazadla do úschovny, která bude připravena v areálu zimního stadionu.

Program

HORNICKÉ OSLAVY
Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek v 19 hodin v centru Příbrami, bude následovat koncert Příbramského Big Bandu a poté čepobití – hornický průvod nočním městem s lucernami, který bude zakončen ohňostrojem. Na Dole Marie a na náměstí J. A. Alise bude možné už od podvečera navštívit několik hudebních vystoupení, a to v pátek, v sobotu i v neděli.

Sobota začne dopolední hornickou bohoslužbou na Svaté Hoře. Z ní poté projde centrem Příbrami slavnostní průvod horníků zahájený střelbou z moždířů ze Svaté Hory. Celý den pak na náměstí TGM bude pestrý program zakončený vystoupením hudební skupiny Ginevra. Další průvod vyjde odpoledne z náměstí J. A. Alise k dolu Anna. Kostel sv. Vojtěcha bude večer svědkem předávání cen Český permon. Neděle bude patřit hudebním vystoupením a vystoupením pro děti na náměstí J. A. Alise a na Dole Marie.

V PRŮVODU 3000 LIDÍ
Pořadatelé očekávají v průvodech celkem až 3000 účastníků nejen z České republiky, ale i z jiných států Evropy, doprovázet je bude sedm kapel. Na dole Anna bude v sobotu také slavnostně otevřeno nové kulturně-vzdělávací centrum, jež do budoucna poslouží k pořádání přednášek, workshopů a interaktivních programů (určených zejména školám a rodičům s dětmi) s cílem uchovat hornické tradice Příbramska. Při této příležitosti na dole Anna zahájí také dvě výstavy.
Pocta královskému hornímu městu Příbram představí kovové plastiky z dílny uměleckého kováře Michala Šimka, druhá výstava potom umělecké fotografie březohorského historického podzemí, jejichž autorem je Miroslav Zelenka.

GALERIE
Účastníci oslav dále mohou navštívit Galerii Františka Drtikola Příbram v Zámečku-Ernestinu, kde budou vystaveny historické pohlednice a medaile pod názvem Tisíc pozdravů z Příbrami.

CÁCHOVNA
V cáchovně dolu Vojtěch bude současně zpřístupněna výstava Zmizelá Příbram, která vychází ze stejnojmenné knihy ředitele Hornického muzea Příbram a historika Josefa Velfla. Představuje historické fotografie částí města, které se v průběhu let změnily k nepoznání, a další cenné dokumenty vztahující se k minulosti tohoto podbrdského centra, mimo jiné faksimile nejstarší listiny o Příbrami z roku 1216 nebo ukázku nejstaršího vyobrazení městského znaku v graduálu z 80. let 16. století. Výstava bude doplněna o první veřejnou prezentaci archeologických nálezů objevených během rozsáhlé rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka v letech 2011–2012, která přinese některé doposud neznámé skutečnosti z historie Příbrami.

VÝROČÍ 800 LET
„Minulost a tradice ctít musíme, ale zároveň je nutné dívat se i do budoucna. Proto současně s hornickými oslavami budou další velkou akcí městské slavnosti, které z větší míry proběhnou s areálu Nového rybníka a letního kina," informoval starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že právě hlavním tahákem těchto městských slavností je dvoudenní festival v letním kině nazvaný Novák 800.

BÍLÁ, MAREŠ, KOLÁŘ
Od 17 hodin na něm vystoupí hvězdy současného show businessu, jako je například zpěvačka Lucie Bílá, Dara Rolins, Olga Lounová, zpěvák Leoš Mareš a Petr Kolář, nebo skupiny Buty, Monkey Business či Gipsy.cz. Moderování festivalu se ujmou dva herci příbramského divadla: Jiří Vojta a Filip Müller. Jejich moderátorské duo doplní oblíbená tvář televizní obrazovky Lucie Borhyová, která se moderování ujme v sobotu.
Festival doplní po oba dva dny bohatý doprovodný program v areálu Nového rybníka zacílený na všechny věkové skupiny obyvatel. Páteční program odstartuje již v 6 hodin ráno Televize Nova svým vysíláním Snídaně s Novou přímo z Nováku, kde si vybuduje improvizované televizní studio.

DĚTSKÝ PROGRAM
„Sobota bude patřit zejména rodičům s dětmi a mládeži. Pro malinké děti chystáme show Mimoni, Čarování se Saxanou či Ledové království. Zazpívat dětem přijedou zpěváci Dáda Patrasová a Jakub Smolík. Připravena jsou také divadelní a pěvecká vystoupení žáků našich škol, ale vystoupí i senioři," dodává místostarostka s tím, že na programu je hodně sportu, například příbramští američtí fotbalisté přijdou ve svých zbrusu nových dresech, představí se i další příbramské sportovní kluby.

Náctiletí se mohou těšit na vystoupení YouTuberů, připravena je pro ně chůze po slackline a laserová střelnice. Bude možné zažít nejenom atrakce na suchu, ale i na vodní ploše rybníka jako je zorbing, paddleboarding, či vodní fotbálek.
V „Městečku pod hrází" se bude odehrávat program připravený příbramskými neziskovými organizacemi a školami.

SKATEPARK
V blízkém skateparku proběhne exhibice profi jezdců na bmx a skateboardech a po celý den pak bude na místě zdarma k zapůjčení sportovní vybavení – bmx, inline brusle a skateboardy s možností instruktáže.
V pátek i v sobotu v prostoru letního kina zakončí tento doprovodný program koncerty festivalu pod širým nebem Novák 800.

BEZPEČNOST
Při konání oslav 800let Příbrami bude třeba dodržovat při vstupu do areálu Nového rybníka několik bezpečnostních zásad. Město žádá návštěvníky, aby doma nechali zbraně, ostré předměty, nadměrná zavazadla, sklo a skleněné předměty.
V areálu bude dostatek stánků s občerstvením a čepovat se bude do vratných kelímků. Na Nový rybník dále nebudou vpuštěna zvířata. V letním kině, kde bude probíhat hudební festival, budou bezpečnostní zásady přísnější. Každý návštěvník projde kontrolou detektoru kovu. Po dobu konání akce bude možné uložit cenné věci nebo objemná zavazadla do úschovny, která bude připravena v areálu zimního stadionu.

Do areálu nebude dovoleno vnášet především: 
potraviny a nápoje, deštníky, sklo a skleněné předměty, drogy, toxické a omamné látky, nadměrná zavazadla, zbraně, ostré předměty, nůžky, pyrotechniku, hořlaviny, notebooky, dalekohledy, selfie-tyče, fotoaparáty s dlouhými teleobjektivy, dětské kočárky (včetně tzv. „golfových holí"), jízdní kola či sportovní pomůcky

Uzavírky a dopravní opatření

• Náměstí T. G. M. (od budovy Úřadu práce k Městské policii), termín: od čtvrtka 9. 6. 2016 od 18.00 h do neděle 12. 6. 2016 do 24.00 h
• ulice Milínská (od kruhového objezdu u nám. T.G.M po křižovatku s ulicí Špitálská), termín: dne 11. 6. 2016 od 6.00 do 24.00 h
• Březové Hory (nám. J. A. Alise), termín: čtvrtek 9. 6. 2016 od 16.00 h do 11. 6. 2016 13.00 h a dne 11. 6. 2016 od 20.00h do 12. 6. 2016 do 20.00 h
• Husova ulice (od Dolu Anna po 21. km), termín: sobota 11. 6. 2016 od 13.00 h do 20.00 h
• Ulice Gen. R. Tesaříka – jednosměrná od Jiráskových sadů ke křižovatce U Nemocnice, termín: od pátku 10. 6. 2016 od 13.00 h do soboty 11. 6. 2016 do 11.00 h (registrace účastníků)
• komunikace I/66 na parkoviště ul. Milínská (ul. Milínská v úseku od kruhového objezdu Drupol po odbočku na ul. Brodská), termín: pátek 10. 6. 2016 od 6.00 h do 11. 6. 2016 do 24.00 h
• Jiráskovy sady a okolí, termín: v sobotu 11. 6. 2016 od 11.00 h do 15.00 h po dobu průvodu

Parkování

* Parkovací místa pro akce na Novém rybníku + Letním kině

• Uzavření komunikace č. 66 Milín
• Parkoviště před čerpací stanicí MOL „Flusárna"
• Parkoviště před viaduktem v ulici Březnická
• Parkoviště vedle zimního stadionu v ulici Legionářů
• Parkoviště před plaveckým bazénem
• Parkoviště pod Kulturním domem

* Parkovací místa pro akci na náměstí T. G. Masaryka
• Placené parkoviště v ulici Plzeňská, Zahradnická
• Parkoviště u nemocnice v ulicích Charvátova, Gen. R. Tesaříka, K Zátiší, Prim. V. Trnky
• Parkoviště u Příbramské Tržnice – Ryneček
• Parkoviště nad Albertem v ulici Čs. armády
• Parkoviště v ulicích Jinecká a Fibichova

* Parkovací místa pro akce na Svaté Hoře
• Parkoviště v ulici Balbínova pod Svatou Horou
• Parkoviště před Spartakem

* Parkovací místa na Březových Horách
• Parkoviště před 1. FK Příbram
• Parkovací plocha podél stadionu 1. FK Příbram

V SOBOTU 11. 6. BUDE V PŘÍBRAMI VYPRAVENA KYVADLOVÁ DOPRAVA ZDARMA.

Kyvadlová doprava bude jezdit v sobotu 11. 6. 2016 od 8.00do 22.00h v intervalech 30minut. Vypraveny budou 2 autobusy, které budou zřetelně označeny. Zastávky: nám. T. G. M. (u Uranu), Nový rybník (mezi tankovací stanicí MOL a viaduktem) – nám. J. A. Alise a zpět.

VÍKENDOVÉ LINKY MHD (2A, 2B, 5B, 6A, 10A A 10B) BUDOU V SOBOTU 11. ČERVNA 2016 JEZDIT ZDARMA.

Turistický vláček bude v sobotu a v neděli jezdit zdarma dle jízdního řádu.

V sobotu pojede od 14 do 18 hodin s tím, že první zastávka nebude v Pražské ulici, ale u kostela na náměstí TGM – v místě pravidelné zastávky MHD. 

Poté bude vláček pokračovat Jiráskovými sady, přes Lázeňskou ulicí a dále po své pravidelné trase směr Svatá Hora. V neděli pojede vláček celý den dle jízdního řádu, ovšem stále se změnou první nástupní zastávky.