Natáčí se tady totiž nové filmové zpracování slavného německého románu Nahý mezi vlky, který pojednává o záchraně malého chlapce v nacistickém koncentračním táboře. Napsala o tom agentura DPA. Areál bývalého vězeňského tábora, kde byli zejména političtí vězni v 50. letech nuceni pracovat v uranových dolech, představuje v dramatu režiséra Philippa Kadelbacha středoněmecký Buchenwald.

Román spisovatele Bruna Apitze Nahý mezi vlky vyšel poprvé v roce 1958 a už o pět let později byl v tehdejším východním Německu zfilmován s Arminem Müllerem-Stahlem a Erwinem Geschonneckem v hlavních rolích. Po půlstoletí se nyní chystá nové filmové zpracování knihy – televizní premiéru má mít film na stanici ARD v roce 2015, kdy se bude připomínat 70. výročí osvobození Buchenwaldu. Autorsky za snímkem stojí scenárista Stefan Kolditz a režisér Philipp Kadelbach, tedy stejná dvojice, která má na kontě úspěšnou televizní sérii Unsere Mütter, Unsere Väter. Příběh pětice mladých přátel, které rozdělí události druhé světové války, sice získal několik cen, byl ale kritizován za historické nepřesnosti a za to, že nacisty zpodobňuje jako lidské typy, kteří neměli s „běžnými" Němci nic společného.

Film v česko-německé koprodukci se bude během května natáčet v Berlíně a samotném Buchenwaldu. V areálu bývalého koncentračního tábora se však nebudou snímat žádné scény s herci. Ty vznikají právě v památníku Vojna, který je kvůli tomu v dubnu a květnu po několik týdnů uzavřen pro veřejnost.
„Stávající německé natáčení je dosud největší produkcí, která zde kdy vznikla. Filmaři postavili nové vězeňské baráky, kopii buchenwaldské vstupní brány a natáčí tu zhruba dvě stovky komparzistů," sdělil Příbramskému deníku ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Kulisy přitom stavěla stovka lidí dva měsíce.

Památník bude otevřený veřejnosti 19.–27. dubna.