Co je to Pátá nemoc a co je příčinou jejího vzniku?
Pátá dětská nemoc neboli erythemainfectiosum (megalerythema) je virové infekční onemocnění s typickým exantémem (vyrážkou na kůži). Příčinou je virus – parvovirus B19, který se šíří vzduchem, častěji v chladnějších obdobích roku. Virus se množí v dýchacích cestách a krví se dostává do kostní dřeně, kde se dále množí a způsobuje přechodný útlum vyzrávání červených krvinek. V tuto chvíli si imunitní systém začíná vytvářet specifické protilátky a bojuje s infekcí. Dále virus koluje krví a proniká do kůže a kloubů. Infekce může proběhnout zcela skrytě nebo jako lehké onemocnění s vyrážkou. U pacientů s těžkou poruchou imunity nebo s chorobami červených krvinek, může však toto onemocnění probíhat mnohem dramatičtěji.

Označení Pátá nemoc má nějaký význam?
Tento termín pochází z počátku 20. stol. z původní klasifikace šesti nejčastějších dětských exantémových onemocnění. Jako „první dětská nemoc" se tehdy označovaly spalničky, „druhou" byla spála atd. Dnes je toto třídění nedostačující. Tato onemocnění se dnes vyskytují s jinou četností a závažností než kdysi a zároveň přibyla řada nových patogenů (původců onemocnění). Spíše ze zvyku, se toto označení mezi laiky i odborníky zachovalo.

Jakou věkovou skupinu dětí nejčastěji postihuje a je možný přenos na dospělého člověka?
Může postihnout kohokoli, kdo se s tímto virem zatím nesetkal. Nejčastěji jsou to však děti předškolního a mladšího školního věku, event. mladiství.

S jakými příznaky se malý pacient potýká a jak rodiče poznají, že jde o tuto chorobu?
Po inkubační době 6-14 dní se (většinou jako jediným příznak) objevuje typický výsev exantému na nose a tvářích ve tvaru motýla, jako červenofialové místy splývající skvrnky. Exantém se dále šíří na trup a končetiny (zevní plochy), zřídka se objevuje i na dlaních a ploskách nohou, často svědí. Může mít prchavý charakter, znovu se objevit (např. po mechanickém podráždění kůže, po koupeli), může migrovat. Výsev trvá 1-3 týdny. Horečka nebývá častá, spíše jen zvýšená teplota. Častěji u mladistvých a dospělých se objevuje únava, vzácněji i bolestivé zduření kloubů – artritida malých ručních kloubů.

Je onemocnění infekční?
Ano. Virus se přenáší z infikovaného člověka (i bezpříznakového nosiče) na vnímavého jedince. Největší infekčnost je již několik dní před výsevem. Možný je i přenos z infikované matky na plod s možnými těžkými následky pro plod. Je tedy na místě, pokud možno,se v těhotenství vyhýbat nemocným dětem s jakýmkoliv infekčním exantémovým onemocněním a případný kontakt hlásit svému gynekologovi.

Jak se nemoc léčí?
Většinou si vystačíme s léčbou symptomatickou (příznakovou). Podávají se lokálně i celkově léky tlumící svědění kůže. Exantém odezní i bez léčby. Důležitý je klidový režim jako u každého virového onemocnění. Kauzální léčba protivirovými preparáty je určena jen pro pacienty s poruchami krvetvorby.

Kdy je nutné vyhledat lékaře?
Exantémových onemocnění je velká řada, někdy probíhají velmi diskrétně. Vždy je vhodnější vyšetření u praktického dětského lékaře, který diagnózu potvrdí či vyloučí.Informace o proběhlé „páté nemoci" ve zdravotnické dokumentaci může v budoucnu znamenat i velmi cennou informací.

Pokud dítě prodělá Pátou nemoc, je před ní již doživotně chráněno?
Ano, po nemoci si dítě i dospělý vytvoří specifické protilátky, které ho již chrání po zbytek života.

Dagmar Čerňanská