VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si v pátek pochutnali odvážní labužníci v Březnici. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

10.4.2016 1
SDÍLEJ:

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta. Foto: Deník/Kateřina Chourová

Součástí večera byla cestovatelská přednáška cestovatele Davida Švejnohy o Jižní Etiopii, v níž žijí stále kmeny, které si udržují své původní tradice. Navzdory moderní době jsou zde vesnice, kde jedinou připomínkou civilizace je PET lahev.

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta. Posluchačům během promítání fotografií vyprávěl o tom, co znamenají hluboké jizvy na tělech hamarských žen, proč nosí mursijské ženy ve spodním rtu talířek, odkud se berou samopaly, které jsou nedílnou součástí mužské výbavy i o tom, kolik musí zaplatit muž za svou budoucí manželku.

Jaké výhody skýtá pro člověka konzumace hmyzu? A chutnají mravenci jako oříšky? To prozradil Příbramskému deníku Petr Ocknecht v následujícím rozhovoru.

Jaká byla vaše reakce, když jste poprvé ochutnal hmyz?
Poprvé jsem hmyz ochutnal před čtrnácti lety. Chuť mě překvapila spíš mile, čekal jsem něco horšího.

Řada lidí si vybaví filmové scény trosečníků, konzumaci živých brouků a podobně. S jakými reakcemi se setkáváte na degustacích? A jaké jsou nejšílenější předsudky, které jste slyšel?

Mezi reakcemi se objevují i „Ty jsi ale prase, jak to můžeš jíst." Ale pak ti, kteří nemají apriori k těmto pokrmům odpor, tak zjišťují, že jim to chutná.

Je pravda, že mravenci mají oříškovou chuť, mouční červi chutnají jako celozrnný chléb a cvrčci připomínají vejce?

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta. Je to tak, ale hlavně záleží na samotné úpravě a výživě. Pokud dáte například cvrčkům mátu, tak voní po mátě, pokud jim dáte majoránku, voní po majoránce. Když jim dáte mrkve, tak mají provitamin A v živočišné podobě, což je pro člověka mnohem stravitelnější než ze samotné mrkve. Cokoliv hmyzu dáte, po tom bude chutnat.

Co je pro přípravu důležité?
Hmyz musí být před úpravou tak den dva vyhladovělý, přeci jen nechceme jíst obsah jejich střev.

Kdybychom byli v divočině a umírali hlady, podle čeho bychom se měli řídit?

Kdybychom byli v divočině, tak bychom hmyz jedli i neupravený. Ale základní pravidlo: co je chlupaté a barevné, to se nejí. Ale pokud je to možné, tak hmyz alespoň usmrtit povařením ve vodě nebo nad ohněm.

Jaký je váš nejoblíbenější recept?
Tak to je cvrček na másle.

Je z hlediska výživových hodnot některý druh hmyzu pro člověka výhodnější než například maso drůbeží, hovězí?

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta. Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso. U nás ale nejsme naučeni jej konzumovat. Zároveň ale nejsme ani schopní vyprodukovat dostatečné množství hmyzu, aby jím nakrmila celá planeta. Například šedesát procent hmotnosti sarančete tvoří proteiny. Bodavý hmyz jako včely, vosy a sršni obsahuje vápník a fosfor (jí se ale jen kukly). Tyto látky jsou důležité pro stavbu kostí. Velcí mouční červi obsahují zase nenasycené mastné kyseliny. Mravenci představují přírodní zdroj železa, ale pozor jsou u nás chránění. Můžete si tak najít to, co potřebujete a určitě si tím neublížíte.

Který hmyz byste pro první degustaci doporučil začátečníkům?

Cvrčci na másle
- vyhladovělé cvrčky vhodíme do vroucí vody (usmrcení je do vteřiny, hmyz netrpí)

- cvrčky vyjmeme z vody, necháme okapat

- na pánvi rozehřejeme přiměřené množství másla a cvrčky restujeme dokřupava

- orestované cvrčky prosolíme a podáváme s čerstvým pečivem

Psychologická varianta je moučný červ, to je takové tintítko. Když ho zabalíte do salátových listů, tak ani nepoznáte, že ho jíte. Pokud připravuji větší hmyz jako jsou cvrčci či sarančata, tak lidem říkám: „Nemyslete na to, co jíte, ale jak to chutná."

A na co by si lidé měli při přípravě či konzumaci dát pozor?

Platí zásada, že kdo má alergii na mořské plody, bude mít pravděpodobně alergii i na hmyz. Od roku 2002 jsme se zatím setkal jen se šesti lidmi, kteří byli alergičtí. Pro jistotu tak s sebou vždy vozím i léky proti alergiím. Další zásada je, aby lidé v začátku nic nepřeháněli. Stačí ochutnat po troškách. Rozhodně platí všeho s mírou.

Zažil jste při ochutnávání i nějaký nepříjemný okamžik?

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta. Já ne, ale setkal jsem se s řadou lidí, kteří objevili hranice, o kterých ani netušili. To bylo způsobeno jakýmsi psychologickým blokem. Chtěli ochutnat, ale jakmile pokrm přiblížili k ústům, tak nebyli schopni jej požít.

A opačná situace…?

Také. Někteří byli velmi nedůvěřiví. Začali s ochutnávkou cvrčků a skončili u švába. Každý může najít to, co mu bude vyhovovat. Nutit někoho je hloupost.

Jaký hmyz používáte, dovážíte i z ciziny?

Snažím se používat ten, co je u nás vyprodukují chovatelé, neboť naše krajina je kulturní a vy nemůžete tušit, zdali ten hmyz, který chytnete, nebyl postříkán, čí nepozřel něco, co je pro člověka nebezpečné a zda-li není přísně chráněn zákonem.

Rozhovor s cestovatelem Davidem Švejnohou připravujeme.

Chuť jedlého hmyzu
Mravenci                                          sladká, téměř oříšková
Housenky jezinek                             sleď
Housenky šedavek                           syrová kukuřice
Cvrčci a saranče                               jemná, překrývaná ostatními chutěmi
Larvy vodního hmyzu                      ryba
Vroubenky                                      sladká tykev
Červci                                             smažené brambory
Housenky drvoplení                        kořenná
Kněžice                                           jablka
Termiti                                           oříšky
Larvy dřevokazných brouků            vepřová kůže
Křísi                                                avokádo až smažené cukíny
Vosy                                               borovicová semena
Klešťanky (imága)                           ryba, krevety
Vajíčka klešťanek a znakoplavek      kaviár
Housenky soumračníků                   škvarky
Mouční červi                                    celozrnný chléb
Zdroj: www.hmyznataliri.cz

Labužníci ochutnali v Březnici hmyzí pokrmy od kuchaře Petra Ocknechta.

Autor: Kateřina Chourová

10.4.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z utkání 5. kola FNL: Příbram - Varnsdorf (3:1).
19

Fotbalisté Příbrami porazili Varnsdorf, dvakrát se trefil Matoušek

Sníh na Monínci. Srpnová teplota byla spíš na plavky, ale „Sněhurky“ si rády zapózovaly u hromad umělého sněhu.
3

OBRAZEM: Sníh v srpnu na Příbramsku? Nic nemožného!

KrimiMix: Příbramák vyhrožoval ženě podpálením domu

Příbram – Čtyřiapadesátiletého muže z Příbrami policisté obvinili z nebezpečného vyhrožování. Příbramák úmyslně vyhledával svou bývalou přítelkyni v jejím bydlišti v jakoukoli denní či noční hodinu. Vyhrožoval jí zabitím, vypálením domu nebo poškozením auta. Ženu také obtěžoval telefonem, kdy volal z různých telefonních čísel. V pěti případech jí dokonce kámen do okna. Jeho hrozby a agresivita se neustále stupňovaly a tak zasáhla policie. Za to může jít agresor až na rok do vězení, protože již v minulosti byl za to souzen.  

Marie Krejčová oslavila 101. narozeniny

Dobříš - První narozeniny v druhém století svého života oslavila v neděli klientka Domova seniorů Dobříš paní Marie Krejčová. K velkému životnímu jubileu přijela oslavenkyni popřát Jaroslava Němcová, radní pro oblast sociálních věcí. Ke gratulantům se připojila ředitelka domova Marie Doležalová, personál s klienty a v neposlední řadě rodina oslavenkyně. 

Hledáme redaktora/ku zpravodajství pro Příbramský deník

Příbram  - Zajímáte se o regionální dění? Baví vás psát, fotit či natáčet krátká videa? Přidejte se k nám! 

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení