„Je to završení téměř tříleté intenzivní snahy a boje proti obnovení průzkumu zlata v Čechách. Čas a energie, kterou jsme věnovali my starostové a občané tomuto problému mohla být vynaložena úplně jinak. Ale bojovali jsme za to nejcennější: naše domovy a naše životní prostředí a za existenci samotné obce. Bohužel si myslím, že není klid na dlouho, budeme muset i nadále sledovat vývoj kolem změny legislativy, to znamená novely horního zákona a nové Surovinové politiky ČR, která je v plánu," ví starostka Markéta Balková, že ještě není vyhráno.

V pondělí byla oficiálně schválená CHKO Brdy a pod tento statut spadá i zlatonosná Petráškova hora, na kterou lidé několikrát vystoupali na protest proti zlatokopům. To je pro příznivce zachování přírody dobrá zpráva. „Hurá! Je naše!" raduje se Markéta Balková z toho, že si horu nepřivlastnilo ministerstvo průmyslu.

Jaký přínos podle bude mít CHKO Brdy z pohledu Markéty Balkové? Myslíte si, že statut přírodu ochrání, jak slibují Vojenské lesy a statky ČR? „Pokud zákonem byl zrušen Vojenský újezd Brdy, tak vyhlášení CHKO Brdy je logickým krokem. Co se týká Vojenských lesů a statků, tak u nás nehospodaří. Nemůžu posoudit. Nicméně, bude záležet na každém jedinci, jak se bude chovat k naší krásné brdské přírodě," míní starostka Hvožďan.

V současné době se Hvožďany chystají na zimu. „Dokončujeme opravu kapličky v Pozdyni. Také začínáme připravovat rozpočet obce na rok 2016. Na posledním zastupitelstvu obce jsme schválili Program rozvoje obce na období 2015 až 2020. Připravujeme projektové dokumentace ke stavbám, které bychom chtěli realizovat v budoucnu," říká k aktuálním událostem starostka Balková.

Co se už dlouho nedaří, je především oprava historické budovy špejcharu, který navazuje na hvožďanskou tvrz. „Bohužel i přesto, že je špýchar zapsán jako kulturní památka, nedaří se nám sehnat peníze na tolik potřebné statické zajištění stavby. Tak doufejme, že v příští roce se to konečně podaří, nerada bych, aby nám špejchar spadl," dodává Markéta Balková.