Současný plán má omezenou platnost do roku 2023 a společnost Agir požádala obec o její prodloužení až do vytěžení zásob. Důvodem je, že povolené vytěžení bylo splněno jen z velice malé části. Vzhledem k tomu, že zastupitelé Petrovic žádosti těžařů nevyhověli, nezbývá společnosti Agir než začít připravovat podklady pro nový Plán otvírky a přípravy dobývá, které v sobě zahrnuje i velkou EIU, neboli posouzení vlivu na životní prostředí.

„Zástupci spolčenosti Agir argumentují tím, že současný plán jim umožňuje těžbu v daleko větší míře, jenže problém je v tom, že jim také umožňuje zahloubení o zhruba patnáct metrů a my máme obavu, že společně se zahloubení a čerpáním důlní vod, bude významně ohrožený náš zdroj pitné vody,“ vysvětluje zamítavé stanovisko zastupitelstva petrovický starosta Petr Štěpánek.

Mikuláš a čerti řádili v březnickém konviktu.
OBRAZEM: Čertovské hrátky v Březnici


Navíc zdroj pitné vody není ohrožený je pro Petrovice, ale také pro pivovar ve Vysokém Chlumci, farmu v Petrovicích a obce Vysoký Chlumec a Počepice plus několik osad. „Za poslední dva měřené roky a ten letošní bude spíš ještě horší, tak na naše území spadlo o 30 procent méně srážek. A srážky jsou jedinou dotací vody do tohoto území. Takže my máme už teď ohrožený zdroj pitné vody jenom tím, že sucho a ještě by mělo k tomu přibýt čerpání důlních vod,“ pokračuje petrovický starosta s tím, že těžební společnost namítla, že nebude tedy čerpat vodu. Jenže současný plán jí to umožňuje. 


Navíc podle Petra Štěpánka jsou v lomu Skoupý nedostatečná opatření na prašnost. „Proto jsme požadovali posouzení těžby na životní prostředí, aby tam lidé mohli kvalitně žít,“ říká starosta Petrovic.

Ilustrační fotografie.
U areálu policie až do ledna jen doprava


Dalším problémem, který zastupitelé v situaci kolem lomu a těžby vidí, je jeho rekultivace. „Jedna z variant počítala s jeho zavážením materiálem z příbramských odvalů a to se nám také příliš nelíbí,“ konstatuje Petr Štěpánek s tím, že pomyslnou poslední kapkou bylo, že společnost Agir letos požádala o čerpání důlních vod, o kterém původně tvrdila, že k němu nedojde a de facto se připravovala na zahloubení lomu. To by právě ohrozilo zdroj pitné vody.

Proto obec Petrovice do celé věci vstoupila a vymohla zrušení souhlasné závazného stanoviska Středočeského kraje, které zrušilo ministerstvo zemědělství. Reakce firmy byla taková, že zahlubovat lom nechce, ale zároveň rušící stanovisko ministerstva napadla. To podle vedení Petrovic značně podrylo její důvěryhodnost. Tím se podle zastupitelů vyčerpaly veškeré možnosti další diskuze. „To jejich lavírování i přehlížení problémů lidí žijících v okolí vedlo k tomu, že jsme jejich žádosti nevyhověli. Ať tedy připraví nový Plán otvírky a přípravy dobývky se zjišťovacím řízením vlivu na životní prostředí s ohledem na ochranu vod,“ uzavírá petrovický starosta.


Těžební společnosti tedy zřejmě tedy nezbude nic jiného než po vypršení platnosti současného Plánu otvírky a přípravy dobývá v lomu Skoupý připravit nový plán včetně posouzení vlivu těžby na životní prostředí. Je ale ovšem otázkou, zda firma bude vyhovovat všem požadovaným normám, neboť původní plán, jehož platnost vyprší v roce 2023, se schvaloval v roce 1998, kdy byly poněkud odlišné požadavky.