"Snažíme se o to, aby v území bylo bezpečno. Do konce roku bude hotový projekt na hlásiče pro případy nehod, úrazů nebo hledání lidi, kteří se v brdském prostoru ztratí," uvedl. Kraj zpracovává analýzu, z níž vyjde počet a rozmístění hlásičů ve více než třetině CHKO, která je od letošního roku ve správě Plzeňského kraje.

Desítky hlásičů budou umístěny na zemi na viditelných místech, zejména na křižovatkách cest a odpočívadlech. "Budou připojené na záchranný systém, bezdrátově, bez elektřiny, tedy na baterie a budou odolné proti vandalismu," uvedl Grüner. Turista se dovolá na tísňovou linku 112. "Operační středisko přesně uvidí, na kterém místě dotyčný je, a vyrazí tam," řekl. Náklady na hlásiče budou v jednotkách milionů korun.

V Brdech zatím není tolik turistů, jak se očekávalo. "Jedna věc je, že se trochu bojí, protože tam není signál. Chybí tam také infrastruktura, záchytná parkoviště, odpočinková místa, mapy a další. Brdy jsou možná nedotčenější než většina národních parků v republice tím, že tam byla 100 let jen armáda," uvedl Grüner.

Vysílače mobilních operátorů by měly v CHKO stát až v roce 2018. Dočasným řešením už pro příští rok má být využití současných armádních vysílačů na dvou brdských vrcholech.