Policejní zásah byl součástí rozsáhlé akce pod názvem Transit. Kromě věznice se odehrál také v jedné obci na Příbramsku a Českobudějovicku, v Karviné, Pardubicích a v Praze. „Výsledkem je 21 obviněných osob ve věku od 22 do 65 let. Z toho je osm vězňů, ostatní jsou jejich známí, příbuzní či kamarádi. Všichni se budou zpovídat z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z šíření toxikomanie a maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedla k policejní razii mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Ilustrační foto.
Záznamy z jednání? Města se jim brání

Jak fungovala distribuce drog mezi vězně? Bylo to obdobné jako v prvním případě přesně před dvěma měsíci, kdy policie provedla podobný zásah. „Hlavní organizátoři z řad vězňů přes telefon úkolovali ostatní členy skupiny a koordinovali jejich činnost. Osoby na svobodě nelegálně obstarávaly návykové látky, které v balících zasílaly odsouzeným. Na zásilky uváděly smyšlená jména a drogy se snažily uschovat například v kancelářském lepidle, v sušenkách, zahuštěném mléku, umělém sladidle, zažehlené mezi stránkami časopisu nebo v samolepkách. Během posledních pár měsíců se pokusily propašovat do věznice téměř jeden tisíc tablet léků. Značnou část návykových látek však zaměstnanci věznice odhalili a zadrželi v doručených zásilkách," popsala mluvčí Schindlová.

Policejní razie v Příbrami.
Razie ve vězení: policie zadržela sedmnáct lidí

V některých případech podle policie tablety skrytě pronášeli do věznice i odsouzení, kteří pracovali na venkovních pracovištích. Získané drogy distribuovali mezi ostatní vězně. Z jejich prodeje pak měli peníze nebo je vyměňovali za tabák, kávu a jídlo. Všem obviněným hrozí dva roky až deset let vězení.

Samotnému zátahu proti rozsáhlé a organizované drogové trestné činnosti předcházely několikaměsíční přípravy. To se podařilo uskutečnit také ve spolupráci s vězeňskou službou. „Na zásahu se podílelo přes sto policistů ze tří územních odborů, více než padesát pracovníků vězeňské služby a dokonce čtyři zásahové jednotky, a to Středočeského kraje, Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje a Správy hlavního města Prahy. Bylo provedeno celkem pět domovní prohlídek, z toho dvě ve věznici. Podařilo se při nich najít obaly od léků, jehly a tablety, ty budou nyní podrobeny znaleckému zkoumání," dodala mluvčí.

Ilustrační foto.
V Příbrami brzdí dopravu několik uzavírek