Stromy, které jsou v příbramském regionu označeny za památné, patří většinou mezi dvousetleté starce, vyskytují se však i kmeti staří přes tři sta nebo čtyři sta let.
„Na území, kde je k vyhlášení památných stromů příslušný Městský úřad Příbram, je v současnosti 30 památných stromů a jejich skupin,“ uvedl Petr Bílek z Odboru životního prostředí v Příbrami.
Mezi nejstarší stromy v České republice patří i Dub svatého Václava či Svatohorský dub. Jméno získal podle toho, že na něm po dlouhá léta byl zavěšen obraz svatého Václava, českého panovníka. Tento přírodní klenot, starý odhadem asi čtyři sta let, se tyčí nad Příbramí na kopci u Svaté Hory a je potomkem jeho předchůdce, který na stejném místě rostl od třináctého až do poloviny sedmnáctého století, kdy jej spálil blesk.
Dutý, vykotlaný kmen Svatováclavského dubu musel být v roce 1987 kvůli zpevnění obepnut železnými obručemi. Dnes dosahuje strom obvodu téměř šesti metrů a je vysoký okolo 18 metrů. V kruhu s poloměrem 18,5 metru je vytyčeno ochranné pásmo, v němž není povoleno provádět žádnou pro strom škodlivou činnost.
Ochranné pásmo, pokud není stanoveno jinak, činí vždy kruh o poloměru desetinásobku průměru kmene měřeného ve výšce 130 centimetrů od země. V tomto prostoru nesmí být bez souhlasu orgánu ochrany životního prostředí prováděny žádné ohrožující činnosti.
„Městský úřad Příbram provádí pravidelné kontroly památných stromů a mnohdy zajišťuje potřebná odborná ošetření těchto stromů. Za poslední dva roky byl ošetřen například Dub svatého Václava v Příbrami, Lípy u svatého Prokopa v Příbrami, Bohutínské lípy, Dolnohbitský maďal a Zduchovická lípa. Protože ošetření památných stromů je odborná a po praktické stránce i nebezpečná práce, náklady se vyšplhají až na desetitisíce korun,“ řekl Petr Bílek z odboru životního prostředí.
Poškození památného stromu, ať už vandalismem či jiným nebezpečným zásahem, může pro viníka znamenat obvinění z přestupku nebo dokonce i z trestného činu. Pokuta za takové jednání, při kterém dojde k poničení vzácného stromu, může činit až 100 tisíc korun.
„V případě likvidace takto významného historického, kulturního a přírodního odkazu je sto tisíc korun podle mne celkem malý postih,“ poznamenal Patrik Deml, student oboru historie Západočeské univerzity v Plzni.
„Pokud však památný strom poškodí při výkonu podnikatelské činnosti právnická osoba, hrozí jí pokuta až milion korun,“ dodal k problému Petr Bílek. „Zatím jsme ale naštěstí žádný takový případ nezaznamenali.“
Památným stromem, jejich seskupením či stromořadím jsou prohlašovány dřeviny, jež vynikají svým vzrůstem, vysokým věkem, jsou připomínkou důležitých historických událostí, či pokud jsou významným krajinotvorným prvkem.
Každý občan může také na obecním úřadě upozornit na strom, který by podle jeho soudu měl být zákonem chráněn. Zároveň, pokud se památný strom nachází na jeho pozemku, zde musí žádat o povolení ke stavebním a jiným úpravám v okolí stromu, které by na něj mohly mít vliv.