Nejvíce byla zřejmě postižena Obecnice. Začala tam evakuace v oblasti na Obecnickém potoce. Hrozilo protržení vodní nádrže Octárna, na místě situaci neustále až dosud monitorují hasiči. V obci jsou profesionální i dobrovolné jednotky z Obecnice a Čenkova. Odtok z nádrže Octárna šel již nekontrolovatelně bezpečnostním přelivem, objem odtékající vody se pohyboval od 8 do 11 kubických metrů. Voda musela být odpouštěna, další přitékala z lesů a valila se po ulicích, lidé měli zatopené sklepy a voda také vnikla do některých domů. Starosta Obecnice Josef Karas připustil, že na základě těchto událostí bude nutné vyřešit a navýšit protipovoďnová opatření v obci.

Ilustrační foto.
Hrozba evakuace kvůli vodě se naštěstí nenaplnila

V Zaječově vypadala situace velmi dramaticky. Kolem čtvrt na deset dosáhla hladina obou potoků výšky 140 centimetrů. Protipodňová komise vyhlásila kvůli stavu Jalového a Mourového potoka třetí stupeň povodňové pohotovosti a uvažovala dokonce o evakuaci lidí z několika domů. „Voda z potoka se vylila přes zahrady k několika domům. Někde se dostala dokonce až na první schod u domu. V půlnoci ale přestávalo pršet, tak jsme čekali, jak se vše vyvine,“ popsala situaci starostka obce Zaječov Irena Nezbedová s tím, že místní hasiči byli na evakuaci lidí připraveni. „Lidé byli informováni, co si mají na cestu připravit. Zajistili jsme pro ně občerstvení i ubytování v Lidovém domě v Zaječově. V jednu hodinu ale hladina Mourového potoka klesla o dvacet centimetrů, tak jsme od evakuace obyvatel ustoupili,“ vysvětlila Irena Nezbedová.

S rozvodněnými potoky mají v Zaječově letité zkušenosti. K evakuaci lidí ale podle starostky zatím v obci nedošlo. „Občas se nám potoky v obci rozvodní, ale není to nijak časté. Přijdou přívalové deště a je to. Nyní přišla voda z Brd, předtím přišla od Kvaně a také nás vyplavila. Není to ale častý jev. Nyní u nás ale opět leje,“ uvedla starostka Zaječova dnes ráno.

Voda, která se v Zaječově valila z potoka ven rozbila v obci chodník, pod kterým byla dešťová kanalizace. Tu poničila a vyrvala ze země. V pátek kolem sedmé ráno se situace uklidnila a protipovodňová komise odvolala třetí, druhý i první stupeň pohotovosti.

Hladina Litavky způsobila velké starosti také v Berouně. Pár minut před jedenáctou večer dosáhla prvního stupně povodňové aktivity a před půlnocí byla na 178 centimetech. Český hydrometeorologický ústav předpovídal další její vzestup. Ten přišel v pátek krátce po druhé hodině ráno, kdy dosáhla hladina řeky Litavky výšky 204 cm. To odpovídá II. stupni povodňové aktivity. Z tohoto důvodu povodňová komise města Beroun v čele s předsedou, kterým je starosta města Ivan Kůs, vyhlásila stav pohotovosti. „Rozhodl jsem o svolání povodňové komise a vyhlásil stav prvního i druhého stupně bdělosti. Celou dobu jsme byli v kontaktu s obcemi na horním toku Litavky a Červeného potoka. Byli jsme připraveni i na postavení dílčích protipovodňových opatření, což nakonec nebylo potřeba,“ vysvětlil starosta Berouna a předseda protipovodňové komise města Ivan Kůs.

„Nyní už žádné nebezpečí městu nehrozí. Žádné velké deště už nehrozí a v Brdech je už klid. Povodňová komise se sešla ve čtvrtek večer v deset hodin a jednala podle povodňového plánu. Všechny dotčené subjekty byly o situaci informovány. O situaci věděl ředitel Aquparku, obchodní akademie, zimního stadionu, domova pro seniory i Tělovýchovná jednota Lokomotiva Beroun. Informovali jsme i majitele hotelu Barbora a další. Občany jsme neburcovali, protože to podle prognózy Povodí Vltavy nebylo potřeba,“ informoval místostarosta Berouna Michal Mišina.

V pátek ráno kolem osmé hodiny se situace zklidnila, voda začala postupně klesat, třetí stupeň povodňového nebezpečí je v povodí Litavky vyhlášen pouze v Bohutíně, k poklesu hladiny došlo i v Zaječově. Hasiči stále v obcích odčerpávají vodu ze sklepů a budou v tom přes den pokračovat, také situaci dále monitorují.

Jednotky HZS zkrápějí okolí roztříštěným proudem vody tak, aby byl čpavek sražen ze vzduchu dolů na zem.
Taktické cvičení IZS simulovalo únik čpavku
Ilustrační foto
Strany a hnutí dokončují kandidátky do komunálních voleb