V loňském roce bylo možné si pro posvátný oheň dojít také do knihovny, kam jej do Sedlčan z Kosovy Hory přivezla ředitelka Blanka Tauberová. Letos podobnou akci knihovna neplánuje, protože se tohoto úkolu zhostili „Jeleni“. 


„Na náměstí u vánočního stromu v Kosově Hoře budeme podobně jako vloni v pátek 22. prosince od 16 do 17 hodin,“ uvedl hospodář skautského střediska Antonín Řehák. U vánočního stromu v Sedlčanech si udělají ve stejný den od 15:30 do 16 hodin stanoviště moji kamarádi Jeleni ze Sedlčan,“ doplnil informaci s tím, že pokud někomu uvedený čas nebude vyhovovat, může si Betlémské světlo odnést domů z kostela sv. Martina v Sedlčanech po půlnoční mši svaté na Štědrý den nebo v pondělí 25. prosince po bohoslužbě, která začíná v osm hodin ráno. 

Na výstavě je k vidění přes dvacet betlémů.
Výstava betlémů se letos zaměřila na Tři krále


Poslední příležitost by zájemci neměli promarnit na Boží hod ve 14 hodin před sedlčanským kostelem, kde navíc zážitek umocní živý betlém. „Betlém bude tvořit asi patnáct postav. Vedle svaté rodiny nesmí samozřejmě chybět Tři králové, kteří se půjdou poklonit Ježíškovi a také pastýři. Kromě lidí utvoří příjemnou kulisu skutečná zvířata – ovce a koza. Rádi bychom sehnali ještě oslíka,“ avizoval člen místního křesťanského spolku Ladislav Jelen starší s tím, že před kostelem se budou hrát a zpívat koledy. Z hudebních nástrojů upozornil na dudy, housle a basu. 

Ilustrační fotografie.
U areálu policie až do ledna jen doprava


„Doporučujeme všem teplé oblečení a komu bude i přesto zima, může se ohřát u ohníčku spolu s pastýři a dát si tam i teplý nápoj,“ doplnil. 
Řehák, který je skauty pověřený organizováním této akce, připomněl, že do České republiky se dostane Betlémské světlo z Vídně, kde se v sobotu 16. prosince uskuteční ekumenická bohoslužba a následující den bude za spolupráce mnoha skautů rozváženo vlaky po celé republice. Za nejtěžší považuje Řehák hodiny a dny, po které musí doma světlo opatrovat, aby neuhaslo. 

Marie Břeňová