V muzeu jsou mimo jiné vystaveny exponáty nalezené při rekonstrukci. Celá prohlídka začíná a končí u barokní pece, jež byla překvapivě objevena v přízemí kláštera. Expozice vypovídá o historii Svaté Hory. Události jsou zde na časové ose zasazeny do dějin Čech. Pro děti je k dispozici samostatná časová osa se symboly, které souvisí s pracovními listy.

ANIMOVANÉ FILMY I DOKUMENT
Na obrazovkách děti mohou sledovat čtyři animované příběhy o důležitých událostech z dějin Svaté Hory. Na dalším projektoru jsou vidět plánky a ukázky postupné výstavby poutního místa.
„Žáci i dospělí si mohou prohlédnout jednu z našich studní, u níž je informace o spojení s ostatními svatohorskými studnami. Zajímavé jsou také ukázky objevených odvodňovacích kanálků a nález dětského hrobu," informovala průvodkyně poutního místa Martina Jechortová. Prohlídka je určena pro žáky a studenty, kteří takto mají možnost zajímavým způsobem poznat jedinečný barokní skvost v srdci České republiky.

Prohlídky kombinují výklad a interaktivní práci s kvízem či s výukovými listy, které vytvořili studenti Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

DÍLNY PRO DĚTI A PROHLÍDKA S 3D BRÝLEMI
Menší děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol si mohou v improvizované dílně nakreslit návrh nových šatiček pro sošku Panny Marie a namalovat vlastní Svatou Horu.
„Prohlídku samozřejmě přizpůsobíme věku návštěvníků a provedeme je Svatou Horou s příběhem. Starší žáci mohou využít všeobecných znalostí z vyučování a informací z prohlídky k řešení malého kvízu. Vyrábět a malovat mohou samozřejmě také," dodala Jechortová. Návštěvníci během prohlídky využijí i 3D brýle.

BEZBARIÉROVÝ VSTUP 
A BRAILLOVO PÍSMO
V ambitech je umístěn model celého areálu, který umožňuje poznat Svatou Horu i návštěvníkům se zrakovým omezením. U dubu svatého Václava je tabulka s Braillovým písmem. „Na objednávku připravíme také speciální prohlídku pro takto handicapované osoby, bezbariérový vstup je umožněn do baziliky i muzea," uzavřela průvodkyně.

Ve zdech baziliky je uctívána vzácná gotická milostná soška Panny Marie Svatohorské, která je umístěna na unikátním stříbrném oltáři. Jejím prvním ctitelem byl pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic, který měl sídlo v Ernestinu – na zámečku v historickém centru města.

Rozsáhlá oprava poutního místa vyšla na bezmála 200 milionů korun a skončila v prosinci.