„Pod označením „zelená páteř" jsou chápány plochy a veřejná prostranství s vysokým podílem přírodních prvků protínající město Příbram od jeho jižního okraje až po severní část a zjednodušeně lze říci, že kopíruje tok Příbramského potoka. Takto vymezená oblast obsahuje zejména areál Nového rybníka, Čekalíkovský rybník, rybníky Hořejší Obora a Dolejší Obora, a následně prostor podél ulice Evropská a ulice Podskalí," vysvětlil městský architekt Jaroslav Malý z oddělení rozvoje města.

Zelená páteř kopíruje tok potoka
Z okresního města by se tak mělo stát místo pro společenský a kulturní život obyvatel, setkávání a odpočinek, hru, sport a prostor pro trávení volného času a zábavu. Vše v souladu s územním plánem.

„Co se týče zeleně a rybniční soustavy na Příbramském potoku, má naše město neobyčejný potenciál k rozvoji tohoto prostředí. Proč to nezkusit a nevytvořit zdravé prostředí, které by mohlo být využíváno obyvateli všech věkových, sociálních, kulturních i společenských skupin?" dodává k připravovanému projektu zelené páteře starosta města Jindřich Vařeka.

Podpora ministra životního prostředí
Podporu chce získat od ministerstva životního prostředí. Začátkem července proto starosta připravuje schůzku s ministrem Richardem Brabcem.

Toho se záměrem rozvoje prostředí v Příbrami seznámil již minulý týden na schůzce v Jincích.