Vyplývá to z průběžných výsledků voleb, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Burian v horní komoře Parlamentu nahradí dosavadního senátora za Příbramsko Josefa Řiháka (ČSSD), který vypadl už v prvním kole voleb.

Jiří Burian (ODS): Do Senátu přinesu dlouholeté zkušenosti z terénu

Starosta Sedlčan Jiří Burian.A jak se cítí? "Jsem absolutně naměkko, šťasten a rád. To i přesto, že jsem tvrdý jak vltavská žula. Nestačím sbírat telefony a číst zprávy," reagoval Burian v sobotu odpoledne, když už byly výsledky senátních voleb za Příbramsko jasné. Bylo jeho výslovným přáním dostat se do Senátu? "Nebyla to nikdy moje touha, až letos. Po 24 letech ve funkci starosty mi došlo, že není nic lepšího, než dlouholeté zkušenosti z "terénu" přenést právě do Senátu. Řada zákonů je k ničemu, obcím jen ničí život," vysvětluje Burian.

Jiří Burian je starostou Sedlčan od roku 1990 a zastupitelem Středočeského kraje od listopadu 2000, v komunálních volbách před týdnem byl znovu zvolen. V roce 1991 byl spoluzakladatelem ODS v Sedlčanech.

Narodil se 14. prosince 1948. Absolvoval stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze, obor pozemní stavitelství (1971). V 70. letech pracoval jako stavbyvedoucí v Praze, v 80. letech pak jako vedoucí odboru výstavby MěNV v Sedlčanech. Je ženatý, má dvě děti.

Pokud by prý byl znovu navržen na starostu Sedlčan, kandidaturu by neodmítl. Na stavbu přivaděče pitné vody, který má dovést dostatek vody do Sedlčan, by rád dohlédl, protože je pro něj v současné době prioritou.


Vladimír Danda (ANO 2011): Na volby do Senátu jsem vyčerpal celou dovolenou

Stejně tak jsme oslovili Vladimíra Dandu a zeptali se ho na pocity z neúspěchu. "Výsledek respektuji,Vladimír Danda. zůstávám v roli zastupitele Příbrami," reaguje s tím, že za jeho porážku mohou dvě věci. "Jednak pana Buriana volily celé Sedlčany a okolí, žijí tu patrioté. Za druhé mi částečně uškodilo prohlášení Řiháka, který v týdnu v médiích nabádal lidi k volbě Buriana," dodává Vladimír Danda s tím, že na volby do Senátu vyčerpal celou dovolenou.