Letos si šest koled společně zazpívali lidé na třech místech regionu – na náměstí 17. listopadu v Příbrami, na návsi ve Vacíkově a znovu v Domově v Sedlčanech. Zpívaly se koledy: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel, Pásli ovce Valaši a píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. Zpívání koled na náměstí 17. listopadu v Příbrami.

A jaká byla atmosféra na náměstí 17. listopadu?

Ještě patnáct minut před začátkem zpívání to vypadá, že lidé dají přednost teplu domova. Rázem se na plácek 
k osvětlenému stromu scházejí maminky s dětmi a lidé 
z okolních domů. Mnozí jsou začteni do textů koled ve zpěvníku. Když ale přichází Ján Chvalník mladší s kytarou, je vyhráno. Hurá, bude hudba! „Ještě by měl přijít kolega s basou," rozhlíží se člen občanského sdružení pro práci s dětmi a mládeží Salamandr. Po chvilce už i předseda Salamandru Jaroslav Straka svléká nástroj z obalu a zní první zkušební tóny.

Do hloučku zhruba sedmdesáti lidí přichází členky skupiny Baba Jany Hejkrlíkové. „Je nás tucet děvčat, tedy bab a scházíme se při zpívání. Rozhodly jsme se, že si zpívání koled nenecháme ujít," říká za všechny členky skupiny Lenka Vlková 
z Chraštic, spisovatelka, čtenářka Příbramského deníku.

Zpívání koled na náměstí 17. listopadu v Příbrami.Akci si nenechaly ujít ani skautky 8. dívčího oddílu Gingo Příbram. „Přišly jsme na doporučení příbramských loutkářů Zalezlíků. Jedna skautka tam hraje, proto nás pozvala," směje se Petra Váňová, skautská vedoucí.

Přestože všem zpěvákům 
v mrazu drkotají zuby, šest koled zkrátka nestačí. Muzikanti dopřávají lidem několik vánočních písniček navrch, a pořádně hlasitě, aby dolehly do oken okolních domů.

Akce Česko zpívá koledy 
s regionálním Deníkem, letos 4. ročník, se konala ve spolupráci s Českým rozhlasem Region. Ve středu jsme zpívali na 570 místech v Česku. Příští rok budeme zpívat 9. prosince 2015 v 18 hodin.