Areál patřil společnosti Příbramská uzenina, jež loni skončila v konkurzu. Podle informací z insolvenčního rejstříku ho nedávno koupila firma Res Ipsa Loquitur za více než 47 milionů korun. Provozovatelem je nyní Zeman maso-uzeniny, provozující v Česku síť maloobchodních prodejen s touto značkou. Firma chce do Příbrami přestěhovat jatka z Plzně a zahájila už nábor nových pracovníků.

"V první etapě počítáme se vznikem zhruba 100 pracovních míst. Tato etapa proběhne v první polovině letošního roku. V dalších etapách dojde k modernizaci výrobního závodu a navýšení výrobních kapacit oproti současnosti, což v konečném důsledku přinese větší celkový počet pracovních míst, než jaký byl v původním závodě," uvedla Chavíková.

Příbramská uzenina se loni ocitla ve ztrátě a představenstvo dospělo k závěru, že není schopna dostát svým závazkům. Firma s 286 zaměstnanci proto podala sama na sebe insolvenční návrh. Celkové závazky vůči věřitelům představovaly podle informací ze začátku insolvenčního řízení více než 235 milionů Kč. Koncem května byl na majetek dlužníka prohlášen konkurz. Z původních zaměstnanců zůstali v závodě prakticky jen vrátní.

Starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO) novinářům řekl, že už absolvoval jednání s vedením Zeman maso-uzeniny, z nějž vyplynulo, že do konce roku by masokombinát mohl zaměstnávat asi 200 pracovníků. Hlavní úlohou města je podle Vařeky "nepřekážet" při novém rozjíždění provozu a plnit všechny své povinnosti pokud možno rychleji, než připouštějí zákonné lhůty.

"Děláme s nimi výběrová řízení. Řeknou nám pozice, které chtějí obsazovat, a my se s nimi potom domlouváme na personáliích a na tom, koho zveme. Spolupráce s nimi je výborná," řekla k náboru pracovníků Sopková.

Žádný jiný zaměstnavatel v okrese podle ní tak velké počty volných pozic v současnosti nenabízí. Na Příbramsku je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve středních Čechách, koncem ledna dosahovala 9,3 procenta. "Jsme ale jedním z okresů, který má velkou sezonní zaměstnanost," upozornila Sopková. Řada lidí totiž podle ní pracuje přes sezonu v odvětvích, jako je zpracování kamene, lesní výroba a podobně.