„Z toho, co se odehrálo na zasedání, cítím velké zklamání. Domníval jsem se, že návrh, který rada přinesla, projde. Návrh byl správný a na většinu příbramské populace by měl pozitivní vliv, i kdyby tato varianta sklouzla k černému hazardu," uvedl místostarosta Václav Švenda.

Loterijní zákon

Roli ohledně budoucnosti heren by mohla sehrát i plánovaná úprava loterijního zákona.

Výherní hrací přístroje by tak mohly zmizet z běžných restaurací a barů, místo toho by vznikly specializované herny.

„Pokud budou na speciálních místech, kde se bude dodržovat určitý režim, tak by nový loterijní zákon měl přinést omezení přístupu k hazardu i těm, kteří pobírají sociální dávky. Tam by mělo dojít k určitému posunu. V Příbrami lidé nahází do automatů zhruba 120 milionů korun za rok," uvedl místostarosta Václav Švenda.

„Pokud budou na speciálních místech, kde se bude dodržovat určitý režim, tak by nový loterijní zákon měl přinést omezení přístupu k hazardu i těm, kteří pobírají sociální dávky. Tam by mělo dojít k určitému posunu. V Příbrami lidé nahází do automatů zhruba 120 milionů korun za rok." Václav Švenda, místostarosta


Vedení města chce v nejbližších dnech svolat provozovatele heren, aby s nimi jednalo o příspěvku na oslavy 800 let města.

Mnozí z nich to již podle starosty Jindřicha Vařeky deklarovali. Dále se radní chtějí zaměřit na kontrolu lidí z ubytoven ohledně toho, zda sociální dávky nekončí právě v automatech.

Místo peněz stravenky

Dosud proběhly tři kontroly, během nichž vedení města zkontrolovalo veškeré herny ve městě.

„Lidé z ubytoven si nyní dávají velký pozor. V začátcích jsme přistihli průměrně osm až deset hráčů, kteří využili dávky pro hraní na automatech. Při poslední kontrole už to byly jen dvě osoby," tvrdí místostarosta Alena Ženíšková.

Někteří tak o dávky přišli. „Museli jsme samozřejmě přihlédnout k tomu, kolik mají dětí a jaká je jejich životní situace. V poměrové části jsme jim pak vydali stravenky," uzavřela Ženíšková. V kontrolách bude město pokračovat i nadále.