VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Příroda je jako prostřený talíř, tvrdí léčitelka a publicistka

Sedlčany - Léčitelka a spisovatelka Jana Arcimovičová (59) z Kosovy Hory je autorkou odborných článků a knih, v nichž přibližuje potraviny vhodné pro snížení cholesterolu, přírodní antibiotika, soustřeďuje se především na fyzioterapii a tradiční čínskou medicínu, v níž jsou jsou považovány byliny za léky.

8.4.2017
SDÍLEJ:

Léčivé koření bylo v Sedlčanech tématem přednášky Jany Arcimovičové z Kosovy Hory. Každá bylinka má podle spisovatelky v přírodě svoje místo.Foto: Marie Břeňová

 Léčivé koření bylo tématem i její přednášky v sedlčanské knihovně ve středu 5. dubna v podvečer. Využili jsme chvilku jejího volného času a požádali ji o rozhovor.

Je jaro, kdy potřebujeme načerpat energii ze sluníčka i z bylinek - které čtenářům doporučíte a proč?
Ideální bylinou na jaro je kopřiva. Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů a také chlorofyl. Je vhodné použít ji na jarní detoxikační kúry. Já osobně ji přidávám do polévek, karbanátků, sekané, nádivek. Stačí ji půl minuty povařit na sítku v páře, trochu ochutit a lze ji podávat jako přílohu místo špenátu. Ideální jsou i listy pampelišky, které podpoří činnost našich jater. Úžasnou bylinkou je polníček kozlíček, ze kterého můžeme připravovat saláty, dále sedmikráska, jejíž listy použijeme třeba do polévky, ale jako chutná dekorace nám poslouží i její květy. Na jaře má většina rostlin křehké listy, a tak, pokud jsou jedlé, je můžeme přidávat do polévek, omáček, karbanátků a kořenit s nimi pokrmy. Mezi mé oblíbené patří například listy řebříčku, popenec, potočnice, vojtěška a jetel. Neměli bychom zapomínat ani na podběl, jehož květy jsou vhodné na kašel.

#clanek|3207673#

Přidáte recept na váš oblíbený jarní pamlsek?
Zdraví závisí především na tom, jak je nastavena naše psychika. Bylinky nám ho jen pomohou doladit. A recept? Na jaře můžeme vyzkoušet třeba salát ze smetanky lékařské s vejcem.

K přípravě potřebujeme talíř čerstvých mladých listů smetanky lékařské. Můžeme je před utržením na několik dnů zakrýt a zmírnit tím jejich hořkou chuť, dále dvě vejce, 100 mililitrů bílého jogurtu, dvě ředkvičky, jeden stroužek česneku, lžičku olivového oleje, pažitku, sůl. Mladé listy smetanky lékařské spaříme. Promícháme s olivovým olejem a dáme na talířek. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, které rovněž klademe na talířek. Jogurt promícháme s česnekem utřeným se solí a nalijeme jej na smetanku. Ozdobíme ředkvičkami a pažitkou.

"Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit."


Co při besedách vaše posluchače často zajímá? A čím vás překvapí?
Většinou se všichni ptají na konkrétní zdravotní problémy. Neustále mě překvapuje, že se lidé nenaučili naslouchat svému tělu, které jim často dává signál, že je něco v nepořádku. Mnoho z nich třeba snídá jogurt, který je chladný a není po ránu zrovna nejvhodnější. Přestože se po něm někteří z nich necítí dobře, nadále jej tvrdošíjně konzumují, protože slyšeli v reklamě, že je zdravý. Myslím, že je podstatné, abychom se naučili vnímat svoje tělo. Za své tělo si zodpovídáme my sami a sami se o něj také musíme starat. Každý z nás je originál a všeobecná doporučení nemusí být pro některé osoby vhodná. Nehledě na to, že zdraví se v poslední době stalo předmětem byznysu a je třeba zvažovat, čemu bychom měli věřit a čemu ne. Ale asi těžko stihneme sledovat vědecké výzkumy, které jsou navíc často financovány zainteresovanými společnostmi. Proto by hlavním kritériem měly být naše pocity.

Chystáte nějakou novou knížku? A kterou z těch již vydaných považujete za nejúspěšnější?
Nejúspěšnější byla Vůně čaje, kterou jsem napsala společně s profesorem Pavlem Valíčkem. Tato knížka vyšla v desetitisícovém nákladu. V dohledné době by měla vyjít má brožurka Léčivá kuchyně jako speciál Regenerace. Bude zaměřena na koření. Další plány zatím nebudu prozrazovat.

Kdy sbíráte léčivky? Je na ně dobré vyrazit časně ráno, o půlnoci nebo snad - s trochou nadsázky - o svatojanské noci?
Léčivky sbírám zejména, když svítí sluníčko a když mám dobrou náladu. Všichni z nás jsou součástí tohoto Vesmíru a měli bychom se snažit, aby s ním naše energie byla v harmonii. To, jak na nás jídlo nebo byliny působí, záleží i na tom, s jakými energiemi se setkaly. Při růstu, sběru, skladování a úpravě. Proto by sběr bylinek měl být téměř posvátný. To samé ale platí i o jídle. Příroda je jako prostřený talíř. Ale není nevyčerpatelná. Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit. Každému doporučuji, aby se snažil kupovat co nejméně upravené potraviny, které neobsahují žádné chemické látky. Hippokrates kdysi řekl: Jsme tím, co jíme. Zkusme se nad tím zamyslet. Co jíme? A jak to jíme?

Marie Břeňová

Autor: Redakce

8.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

U příležitosti 75.výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se v Praze konala rekonstrukce útoku u tramvajové zastávky U Kříže.
28

Po 75 letech Gabčík a Kubiš znovu v Praze zaútočili na Heydricha

Ilustrační foto.

Policisté jsou v pohotovosti, aby ohlídali Prahu

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

/OBRAZEM/ Depešáci v Edenu

Z koncertu v Eden Aréně přinášíme ještě pár fotek, které stále znějí ozvěnou hudby Depešáků a nadšením jejich fanoušků. Koncert, který táhlo především charisma Davida Gahana, fotil Martin Kubišta.

Tipy na víkend: na Korzo nebo za permoníky, vyberte si

Příbram – Po týdnu jsme pro vás připravili několik zajímavých tipů na nadcházející víkend.

Mladší žáci SK Rakovník dál ničí soupeře

Rakovnicko - Mládežnické okresní fotbalové soutěže pomalu spějí ke svému finiši.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies