VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Příroda je jako prostřený talíř, tvrdí léčitelka a publicistka

Sedlčany - Léčitelka a spisovatelka Jana Arcimovičová (59) z Kosovy Hory je autorkou odborných článků a knih, v nichž přibližuje potraviny vhodné pro snížení cholesterolu, přírodní antibiotika, soustřeďuje se především na fyzioterapii a tradiční čínskou medicínu, v níž jsou jsou považovány byliny za léky.

8.4.2017
SDÍLEJ:

Léčivé koření bylo v Sedlčanech tématem přednášky Jany Arcimovičové z Kosovy Hory. Každá bylinka má podle spisovatelky v přírodě svoje místo.Foto: Marie Břeňová

 Léčivé koření bylo tématem i její přednášky v sedlčanské knihovně ve středu 5. dubna v podvečer. Využili jsme chvilku jejího volného času a požádali ji o rozhovor.

Je jaro, kdy potřebujeme načerpat energii ze sluníčka i z bylinek - které čtenářům doporučíte a proč?
Ideální bylinou na jaro je kopřiva. Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů a také chlorofyl. Je vhodné použít ji na jarní detoxikační kúry. Já osobně ji přidávám do polévek, karbanátků, sekané, nádivek. Stačí ji půl minuty povařit na sítku v páře, trochu ochutit a lze ji podávat jako přílohu místo špenátu. Ideální jsou i listy pampelišky, které podpoří činnost našich jater. Úžasnou bylinkou je polníček kozlíček, ze kterého můžeme připravovat saláty, dále sedmikráska, jejíž listy použijeme třeba do polévky, ale jako chutná dekorace nám poslouží i její květy. Na jaře má většina rostlin křehké listy, a tak, pokud jsou jedlé, je můžeme přidávat do polévek, omáček, karbanátků a kořenit s nimi pokrmy. Mezi mé oblíbené patří například listy řebříčku, popenec, potočnice, vojtěška a jetel. Neměli bychom zapomínat ani na podběl, jehož květy jsou vhodné na kašel.



Přidáte recept na váš oblíbený jarní pamlsek?
Zdraví závisí především na tom, jak je nastavena naše psychika. Bylinky nám ho jen pomohou doladit. A recept? Na jaře můžeme vyzkoušet třeba salát ze smetanky lékařské s vejcem.

K přípravě potřebujeme talíř čerstvých mladých listů smetanky lékařské. Můžeme je před utržením na několik dnů zakrýt a zmírnit tím jejich hořkou chuť, dále dvě vejce, 100 mililitrů bílého jogurtu, dvě ředkvičky, jeden stroužek česneku, lžičku olivového oleje, pažitku, sůl. Mladé listy smetanky lékařské spaříme. Promícháme s olivovým olejem a dáme na talířek. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, které rovněž klademe na talířek. Jogurt promícháme s česnekem utřeným se solí a nalijeme jej na smetanku. Ozdobíme ředkvičkami a pažitkou.

"Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit."


Co při besedách vaše posluchače často zajímá? A čím vás překvapí?
Většinou se všichni ptají na konkrétní zdravotní problémy. Neustále mě překvapuje, že se lidé nenaučili naslouchat svému tělu, které jim často dává signál, že je něco v nepořádku. Mnoho z nich třeba snídá jogurt, který je chladný a není po ránu zrovna nejvhodnější. Přestože se po něm někteří z nich necítí dobře, nadále jej tvrdošíjně konzumují, protože slyšeli v reklamě, že je zdravý. Myslím, že je podstatné, abychom se naučili vnímat svoje tělo. Za své tělo si zodpovídáme my sami a sami se o něj také musíme starat. Každý z nás je originál a všeobecná doporučení nemusí být pro některé osoby vhodná. Nehledě na to, že zdraví se v poslední době stalo předmětem byznysu a je třeba zvažovat, čemu bychom měli věřit a čemu ne. Ale asi těžko stihneme sledovat vědecké výzkumy, které jsou navíc často financovány zainteresovanými společnostmi. Proto by hlavním kritériem měly být naše pocity.

Chystáte nějakou novou knížku? A kterou z těch již vydaných považujete za nejúspěšnější?
Nejúspěšnější byla Vůně čaje, kterou jsem napsala společně s profesorem Pavlem Valíčkem. Tato knížka vyšla v desetitisícovém nákladu. V dohledné době by měla vyjít má brožurka Léčivá kuchyně jako speciál Regenerace. Bude zaměřena na koření. Další plány zatím nebudu prozrazovat.

Kdy sbíráte léčivky? Je na ně dobré vyrazit časně ráno, o půlnoci nebo snad - s trochou nadsázky - o svatojanské noci?
Léčivky sbírám zejména, když svítí sluníčko a když mám dobrou náladu. Všichni z nás jsou součástí tohoto Vesmíru a měli bychom se snažit, aby s ním naše energie byla v harmonii. To, jak na nás jídlo nebo byliny působí, záleží i na tom, s jakými energiemi se setkaly. Při růstu, sběru, skladování a úpravě. Proto by sběr bylinek měl být téměř posvátný. To samé ale platí i o jídle. Příroda je jako prostřený talíř. Ale není nevyčerpatelná. Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit. Každému doporučuji, aby se snažil kupovat co nejméně upravené potraviny, které neobsahují žádné chemické látky. Hippokrates kdysi řekl: Jsme tím, co jíme. Zkusme se nad tím zamyslet. Co jíme? A jak to jíme?

Marie Břeňová

Autor: Redakce

8.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

František Rajtoral spáchal sebevraždu. U Doosan arény vzniklo pietní místo.
13

Rajtoralovi chyběla rodina, shodli se hráči. „Má pozitivní vliv," říká Hašek

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.

Kotlíkové dotace se postaraly o první koaliční krizi

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

AKTUALIZOVÁNO

Smutná zpráva. Fotbalista Rajtoral spáchal sebevraždu

Českým fotbalem otřásla v neděli večer tragická událost. Fotbalista František Rajtoral působící v Gaziantepsporu spáchal sebevraždu. Podle jednoho z šéfů klubu byl nalezen mrtvý ve svém domě.

Ani déšť neodradil téměř stovku zájemců o vycházku do Brd

Příbramsko – Také v letošním roce na Den Země se uskutečnily v Brdech odborníky komentované půldenní procházky. Sobotní dopoledne výprava propršela, ale na odpolední část vysvitlo na chvíli i slunce. O lese a jeho fungování, drobných živočiších a ptácích, mluvili David Fischer, zoolog Hornického muzea, Bohumil Fišer, vedoucí Správy CHKO Brdy a ornitolog Roman Muláček.

Klauni přivezou smích i do příbramské nemocnice

Příbram - Úsměv na tváři budou čarovat Zdravotní klauni v rámci Turné plného smíchu v Příbrami. V úterý se stane jednou z jejich zastávek příbramské oddělení léčení dlouhodobě nemocných. Zdravotní klauni navštěvují desítky zařízení pravidelně.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies