Policejní prezident Martin Červíček uvedl v pátek na ČT 24, že jsou do kontrol zapojeny tisíce lidí v uniformách. Do terénu vyrazily další posily i z řad kontrolorů Státní zemědělské a potravinářské. Porušení zákazu může přijít provozovatel až na tři miliony korun a jeho provozovna může být dočasně uzavřena.

Jak reagovali prodejci na stažení alkoholu a co na prohibici říkají lidé? 

V sobotu ráno byly prázdné regály tam, kde ještě v pátek byly vyskládané lahve tvrdého alkoholu. Po alkoholu mnohde zůstaly jen cenovky a k tomu přibyly cedule informující o zákazu prodeje tohoto alkoholu.

Provozovatelé či obsluhy se o vyhlášení prohibice dozvídali všelijak. Vždyť pátky již tradičně patří v barech a restauracích k těm nejnavštěvovanějším dnům, a když se štamgasti uprostřed zábavy dozvěděli, že už nedostanou panáka, příliš to nechtěli pochopit.

Například v příbramském baru U Soudku to barmance Janě večer zavolala její maminka. Ihned po telefonátu začala Jana s barového pultu uklízet lihoviny a přestala je prodávat. A co na tento zákaz říká jeden s pátečních hostů? „Mě se to ani moc netýká, piju jen pivo. Ale stejně s tím nesouhlasím, protože se zákaz dotkne i prodeje kvalitního alkoholu z dovozu," reagoval host baru Jiří Spilka.

V prodejně potravin ve Věšíně také zely regály jindy zaplněné alkoholem prázdnotou. Tady schovali alkohol v sobotu ráno, protože v momentě, kdy začal platit zákaz, bylo v prodejně zavřeno. „Dozvěděl jsem se to z televize a ráno jsem alkohol uklidil z prodejny," konstatoval vedoucí prodejny Pavel Šimánek.

Tvrdý alkohol odstranila z prodejny ráno i majitelka obchodu se smíšeným zbožím v Rožmitále Ladislava Vočková. „O zákazu jsem se dozvěděla včera večer od lidí v restauraci. V jedenáct v noci jsme pak přišli alkohol vyndavat z regálů," uvedla majitelka prodejny. Zákaz její kšeft prý nijak neohrozí, hlavním zbožím jsou tu totiž potraviny.

Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Vyplývá to ze sobotního vyjádření řetězců. Některé řetězce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků, podle jejich vyjádření, zažila ještě večer kontrolu policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků.

„Jsme rádi, že se nám podařilo nařízení vlády splnit v tak rychlém čase, ačkoliv přijetí všech kroků bylo velmi náročné obzvlášť pro naše zaměstnance. Jejich pomoci si velmi vážíme a děkujeme jim za jejich maximální nasazení," řekl manažer řetězce Tesco Jan W. Dvořák.

Bez komplikací stáhl lihoviny ze svých supermarketů i řetězec Billa. „Požadavek ministerstva zdravotnictví jsme naplnili a tvrdý alkohol v prodeji nemáme. Celý proces proběhl bez problémů, prodej jsme nejprve centrálně zablokovali na pokladnách a následně produkty odstranili do zázemí prodejen," uvedla mluvčí společnosti Gabriela Bechynská.

„Všechny lihoviny jsou staženy z prodeje, navíc jsme zablokovali pokladní systém na skupiny zboží, kterých se to týká," doplnil mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Dodatečná směna podle pracovala celou noc, v některých prodejnách i za provozu.

Ve středních Čechách jsou po otravě metylalkoholem v příbramské nemocnici stále tři lidé, žádné nové případy zatím nejsou hlášeny. Podle mluvčí nemocnice Moniky Bouškové se jejich stav nadále zlepšuje, a to včetně sedmatřicetiletého muže, který byl v kritickém stavu. Když ho nemocnice přijala, měl v krvi sedm promile metylakoholu, což je několikanásobná smrtelná dávka jedu. "Pacient vydržel odpojený a dýchá sám," řekla v sobotu Boušková.

Ze Středočeského kraje zatím pochází jedna oběť otravy metanolem, která v uplynulých dnech zasáhla Česko. V úterý zemřel v pražské fakultní nemocnici osmatřicetiletý muž z Příbramska.

(kh, čtk, lb)