Starosta Sedlčan, předseda Sdružení obcí Sedlčanska a senátor Jiří Burian pokračuje v jednáních se společnosti Mediterra i Vamed, jejímž je Mediterra členem. Absolvuje schůzky se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny i Krajského úřadu Středočeského kraje. Absoloval jich již desítky. Z těch posledních se zmínil o schůzce na krajském úřadě, která se uskutečnila v prvním květnovém týdnu. „U vedoucího zdravotnického odboru jsme projednávali záložní variantu pro případ, že by se nepodařilo obnovit činnost interního oddělení a postup, jak v tom případě zabezpečit zdravotní péči pro město a region," uvedl 12. května Burian. Připomněl, že pokud by taková situace nastala, následovalo by posílení ambulantních služeb a rozšíření oddělení následné péče.

Ilustrační foto.
Tyran terorizoval své rodiče

„Tím ale neříkám, že vše k tomuto závěru spěje. Byl to úkol, kterému jsme se věnovali," upozornil. Potvrdil, že závěrečné jednání na kraji se uskuteční 23. května. „Přibližně do konce května platí ve vztahu k Všeobecné zdravotní pojišťovně dohoda , že pokud Mediterra nebo Vamed chybějící lékaře seženou, do čehož je i já osobně neustále tlačím, tak pojišťovna bude současnou formu fungování nemocnice akceptovat do konce června. Protože při této variantě mohou nastat různé personální a smluvní záležitosti, mělo by se vše definitivně rozhodnout do konce května."


Na zmíněné schůzce na kraji 23. května má Mediterra předložit zcela jasnou zprávu, zda interní oddělení znovu otevře. Pokud toho nebude schopná, má detailně doložit, jak časově i personálně rozšíří ambulantní péči.

Ilustrační foto.
Doprava v regionu: některé uzavírky potrvají celé prázdniny

Na otázku, zda se daří provozovateli nemocnice seznat potřené odborníky internisty, starosta Sedlčan zareagoval: „Vývoj sleduji a dvakrát týdně jsem ve spojení s novým manažérem Vamedu pro zdravotní péči. Za pozitivnější informaci považuji to, že nespoléhá na inzeráty, ale osobně se ve věci angažuje. Objíždí jednotlivá města a vhodné adepty shání. Podle zprávy ze závěru minulého týdne vím, že má vyvoláno jednání ve dvou českých nemocnicích a další pak na Slovensku."

Nemocnice. Ilustrační foto.
Sedlčanská nemocnice musí nabrat druhý dech do konce května
Ilustrační foto.
Sedlčany uvažují i o krátkodobé výpomoci lékařů z okolních nemocnic

Marie Břeňová