V případě většího množství vedení města doporučuje odvoz bioodpadu přímo do sběrného dvora s kompostárnou v ulici Za Balonkou v Příbrami. Pálení dobře usušeného a nekontaminovaného biologického materiálu je sice možné, ale často se neobejde bez stížností lidí z okolí.

Také čtěte: Novou cyklostezku město zvládne bez dotací

„Případné pálení většího množství materiálu je vhodné předem elektronicky ohlásit na operační středisko příslušného Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Pouze ve výjimečných případech je možno volat přímo na operační středisko tel: 950 870 444. Při ohlášení je třeba uvést místo a čas pálení, osobu odpovědnou za pálení včetně kontaktu na ni a také přijatá protipožární opatření," upozorňuje Petr Milec z příbramského odboru životního prostředí.

Občanům ostatních měst a obcí doporučuje obrátit se na příslušnou obec, která je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování uvedeného materiálu.

Soutěž o nejlepší nalezenou kuriozitu

Na úklid na zahradách a zahrádkách navazuje také úklid po zimě na veřejných prostranstvích. To často obecní úřady řeší formou dobrovolnictví.
Například v Dobříši, ale i jinde k jarnímu úklidu využijí už tradiční oslavy Dne Země, které připadají na 22. dubna. K týdenní akci v Dobříši, která už má devítiletou tradici, se hlásí dobříšské neziskové organizace a školy.

Radnice kromě práce vždy vyhlašuje i soutěž o nejlepší nalezenou kuriozitu a tři výherce nebo kolektivy odmění něčím sladkým.

Letos se velký úklid v Dobříši koná od 17. do 23. dubna na veřejných prostranstvích i v okolí města. „V tomto týdnu Země se budou konat zajímavé společenské a kulturní, ekologicky zaměřené akce, které se váží k tomuto významnému dni.

Nepřehlédněte: Obyvatelé budou moci o kotlíkovou dotaci žádat zhruba v polovině dubna

Mezi nejvýznamnější bude určitě patřit oslava Dne Země, která se opět uskuteční na hřišti Boženy Němcové, tentokrát ve čtvrtek 20. dubna. Tématem jsou stavby ve všech podobách, o překvapení a zábavu nebude nouze," vyzývá účastníky Alena Harmanová, vedoucí odboru výstavby a životního prostředí v Dobříši.