Myrobalány – jedná se většinou o generativně množené podnože pro slivoně. Podnože velmi dobře kotví v půdě, afinita s naštěpovanými odrůdami slivoní je velmi dobrá. Podnože mají velmi dobrý kořenový systém, jsou vhodné i do suchých písčitých půd. Stromy na myrobalánu naštěpované mají velmi silný vzrůst, dobře a pravidelně plodí. Pro svůj silný vzrůst nejsou vhodné pro malé zahrady.

V tomto měsíci dozrávají i švestky té nejvyšší kvality. Každý kdo poznal medově sladkou vynikající chuť pravých švestek, už o jiné nemá zájem. Dlouhý vývin plodů zvýšil obsah cukrů i aromatických látek. Plody této odrůdy se nechají všestranně využít, např. k přímému konzumu, k sušení, k výrobě povidel, k mražení apod.

Pro uskladnění vybíráme pouze kvalitní ovoce, které není vhodné uchovávat v sousedství řepy, brambor a podobné aromatické zeleniny, protože jablka a hrušky mohou tyto pachy přijímat. Vhodná teplota pro skladování ovoce by se měla pohybovat v rozmezí + 2 až + 5 °C. Vzdušná vlhkost na úrovni 85 až 95%.

Většina záhonů je již sklizena a tak je doba na jejich přípravu pro další sezonu. Podle půdních podmínek a časových možností však můžeme ještě obohatit půdu zeleným hnojením. Je to mnohem lepší než nechat do zimy vyrůst plevel a pokud nemáme hnůj i vhodný způsob doplnění humusu. Většinou vyséváme směs, která neobsahuje zelenině příbuzné druhy. Zajímavá je například svazenka, vikev nebo lupina. Porost nenecháváme přerůst, aby se dal snadno zarýt, případně si před rytím usnadníme práci například kosou nebo sekačkou bez použití koše.

V tomto měsíci se vracejí mšice z bylinných hostitelů zpět na ovocné stromy a keře. Pokud dojde k projevům jejich přemnožení na ovocných kulturách, musíme ještě i nyní zasáhnout některým vhodným přípravkem. Jako nejvhodnější doporučuji ekologický přípravek Neem Azal T/S. Petr Kumšta