Březové jehnědy mají příznivé účinky na močové ústrojí, pomáhají udržovat normální krevní tlak. Jsou vhodné při úbytku životních sil, posilují krvetvorbu, podporují udržování hormonální rovnováhy a potenci.

Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu. Záhon očistíme v závislosti na počasí, sledujeme probouzení rostlin a když se začnou nad povrchem půdy objevovat první nové výhonky, ochranu opatrně odstraníme. Podobně postupujeme i u trvalých okrasných trav. Stará stébla, která v zimě rostlinu chránila, odstraníme těsně u země dřív, než mezi nimi vyrostou nová. Pokud se opozdíme, musíme řezat výš, abychom mladé výhonky nepoškodili.

Čtěte také: Policisté se samopaly vtrhli do ubytovny v Příbrami

Jak a kde přezimují mšice škodící na rostlinách? Všechny druhy mšic přezimují ve stádiu vajíček nakladených do menších skupin na kůře dřevin, obyčejně v úžlabí pupenů. Na jaře se z nich líhnou larvy, které hned začnou sát šťávu z rašících listů. Dospělé samičky již nekladou vajíčka, ale rodí živé larvy. V jarním období se na rostlinách vyvine několik generací mšic. V poslední generaci se objeví křídlatí jedinci, kteří přeletují na letní hostitelské rostliny. Zde se celé léto rozmnožují a škodí na nich, ale na podzim se vracejí zpět na zimní hostitele. Tady se páří a samičky nakladou vajíčka, která přezimují. Některé druhy mšic ale hostitelské rostliny nemají a koncem jara pouze přeletují na jiné jedince stejného druhu. V současné době je možno k ochraně rostlin proti mšicím používat ekologický přípravek pod názvem Neem Azal T/S, který se získává výtažkem z tropické rostliny Azadirachta indica.

Více rad na: Rady do zahrady

Provádíme preventivní ošetření peckovin proti houbovým chorobám přípravky Kocide a Alginure.

Postupně můžeme vysévat semena rané zeleniny jako např. salát do truhlíků, které umístíme na okenní parapet nebo do vytápěného skleníku. Pro pěstování ve skleníku nebo fóliovníku můžeme začít s výsevem rajčat. Ve fázi, kdy nám rostlinky tvoří pravé lístky pikýrujeme jednotlivé rostlinky tak, že je rozsazujeme na delší vzdálenost nebo jednotlivě do květináče. Hloubka výsadby se provádí pod děložní lístky, tímto rostlinky zesílí a vytvoří bohatší kořenový systém.

Petr Kumšta