Ředitel nemocnice Roman Vanžura nás v rozhovoru seznámil s novinkami v péči, s plány na letošní rok a s problémy, které v současné době řeší.

Jak se vám daří kompenzovat zrušení regulačních poplatků za vyšetření a hospitalizaci?
Nepopírám, že je to určitý problém. Nová úhradová vyhláška, která byla zveřejněna těsně před koncem roku, počítá s kompenzací regulačních poplatků pro akutní lůžkovou péči, což je v našem případě interní oddělení a ambulance. Žádným způsobem ale neřeší kompenzaci regulačních poplatků na oddělení následné péče a následné intenzivní péče. V tom je velmi neurčitá. Čekáme nyní s napětím, jaké přijdou návrhy dodatků od jednotlivých zdravotních pojišťoven. Na rozdíl od některých jiných nemocnic v našem případě představuje interna a ambulance dohromady méně než polovinu poskytované péče. Větší část našich služeb tvoří tedy následná péče a následná intenzivní péče. Pokud bychom kompenzaci za regulační poplatky v oblasti následné péče nedostali, může to znamenat finanční ztrátu 1,5 až 2 miliony korun ročně. Ale zatím je předčasné dělat závěry. Dodatky s pojišťovnami mohou být od úhradové vyhlášky odlišné. Předpokládám, že dodatky od pojišťoven budeme mít k dispozici v průběhu ledna a následně o nich budeme jednat. Věřím, že se nám podaří s pojišťovnami domluvit alespoň na úhradách ve výši loňského roku, jak ministr zdravotnictví sliboval. To by nám umožnilo fungovat bez jakéhokoliv omezení, naopak bychom mohli realizovat některé plány v oblasti přístrojového vybavení.

Před rokem jste prohlásil, že se chcete více zaměřit na ambulantní provozy. S jakým výsledkem?
Rozšířili jsme provozní dobu plicní ambulance tím způsobem, že jsme ke dvěma ordinačním dnům přidali třetí. Letos chceme tuto ambulanci vybavit bronchoskopem, čímž bychom rozšířili nabídku o provádění bronchoskopických vyšetření. Za pozitivní informaci pro obyvatele regionu považuji, že má interní ambulance jeden den v týdnu prodlouženou ordinaci až do 18 hodin.

Od kdy chystáte změnu?
Změnu chystáme od února, kdy dojde ke sjednocení všech interních ambulancí, ergometrie čili zátěžových vyšetření srdce a echokardiografie, čili ultrazvukového vyšetření srdce – do jednoho úseku. Již v průběhu ledna začneme rekonstruovat prostory v prvním patře polikliniky, kde tak vznikne komplexní interní ambulance, včetně diabetologie a kardiologie Novinkou je také to, že naši lékaři – zejména diabetoložka – budou ordinovat přímo v domově seniorů tak, aby méně pohybliví klienti měli péči přímo v Domově.

Máte stále v plánu zřídit takzvanou ambulanci bolesti nebo ambulanci pro ledvinová onemocnění?
Tuto myšlenku, podobně jako zřízení neurologické ambulance, jsme nezavrhli. Administrativní náročnost je ale větší, než jsme si mysleli. Nejprve musí dojít k registraci na krajském úřadu, na kterou navazuje jednání se zdravotní pojišťovnou. Rozšíření ambulantní sítě navíc v současné době pojišťovna nepodporuje a v povolování nových pracovišť v ambulantní sféře je konzervativní. Souvisí to také s tím, že letos se budou uzavírat nové ambulantní smlouvy a pojišťovna si chce nejprve zmapovat existující síť.

Již koncem roku 2013 jste předali laboratoře soukromé společnosti Vidia. Byl to podle vás krok správným směrem?
Šlo o rozhodnutí našich vlastníků soustředit se na zdravotní péči. Na provoz nemocnice to nemělo žádné negativní dopady. Pro klienty se nic nezměnilo. Společnost Vidia v průběhu roku 2014 rozšířila ještě spektrum vyšetření, například o speciální vyšetření pro odhalení akutních srdečních onemocnění. Výsledky máme k dispozici velmi rychle i o víkendech nebo v nočních hodinách.

Jste informován o investičních plánech města coby vlastníka nemocnice? Bude letos radnice financovat například výměnu oken nebo zateplení budovy?
Nemocnice by si renovaci opravdu zasloužila. Také občané by jistě uvítali, aby odpovídala parametrům současných moderních zdravotnických zařízení. Věřím, že pro zastupitele města právě tohle bude ve volebním období jednou z priorit. Pokud jde o letošní rok, má se rozpočet města schvalovat až v průběhu března a uvidíme, co se do něj podaří zařadit. Objevit by se v něm měla výměna oken a oprava střechy – jde o tu část směrem do ulice. Situace začíná být vážná. Hrozí, že by úlomky krytiny mohly spadnout na chodce. Radnice o tom ví a řadí opravu střechy mezi prvořadé akce. Se starostou Sedlčan Jiřím Burianem jsem na toto téma hovořil před Vánoci a máme se spolu sejít ještě koncem ledna. Připravuje se také oprava fasády budovy, jejíž přízemí bude sloužit jako stanoviště rychlé zdravotní záchranné služby. Na opravě nevzhledného exteriéru budovy má naše nemocnice také zájem, protože v prvním patře má oddělení rehabilitace.

Kolik oken je potřeba vyměnit?
V nemocnici a v oddělení polikliniky se jedná přibližně o sto oken. Záleží na rozhodnutí města, zda bude možné výměnu realizovat letos v celém rozsahu.

Připomenete alespoň některé loňské investiční akce?
Radnice financovala výměnu jednoho z nákladních výtahů v lůžkové části nemocnice. Letos by se měly vyměnit osobní výtahy, jak na poliklinice, tak v nemocnici.

Pro vás bylo jistě určitým pohlazením umístění v anketě Nemocnice roku, kde pacienti výborně hodnotili přístup personálu k nim…
Anketu pořádá společnost HCI, kdy pacienti i zaměstnanci jednotlivých nemocnic po celé republice vyplňují rozsáhlý dotazník. Pacienti se vyjadřují k péči, přístupu k nim, pocitu bezpečí, ke stravě, vybavení… Nám se podařilo v roce 2014 obsadit druhé místo v rámci Středočeského kraje. V celostátním srovnání jsme se umístili v hodnocení 160 nemocnic v první čtvrtině. Druhé místo jsme obsadili v kraji v hodnocení takzvaného finančního zdraví nemocnice, kde se srovnává, jak které zařízení hospodaří. To nás velmi potěšilo. Cítíme, že se nám díky našim zaměstnancům daří naplňovat heslo, které máme. Naším mottem je: Přátelská a usměvavá nemocnice. Díky tomu, že jsme malá nemocnice, je vztah mezi pacienty a personálem bližší, srdečnější a příjemnější než ve velkých nemocnicích. Toho si cení i pacienti z Prahy. Podařilo se nám navázat spolupráci s III. chirurgickou klinikou pražské fakultní nemocnice Motol. Její chirurgové do Sedlčan jezdí operovat a za nimi přicházejí pacienti z celého Středočeského kraje. Oceňují u nás onu přátelskou atmosféru a větší pocit soukromí, než je ve velkých zařízeních. Marie Břeňová