Jak jste se dostal k stavbě domů a využití přírodních materiálů?
Já jsem vystudoval příbramskou stavební průmyslovku. Pak jsem pracoval na stavbách jako mistr, prošel jsem si od přidavače po mistra vlastně vším. Pak jsem se začal více dovídat o pasivních domech a absolvoval jsem kurz, kde jsem se seznámil i s předním českým architektem Alešem Brotánkem, u kterého jsem pak i pracoval. Práce u počítače mě ale úplně nenaplňovala, takže postupně jsem se vrátil k manuální práci ve stavitelství, kde se snažím využívat přírodní prvky jako je sláma, dřevo a hlína.

Co lze ve stručnosti o hliněných omítkách říci, jakou mají tradici?
Hliněné omítky jsou používané víceméně od začátku lidstva. Jako základní materiál je využívané dřevo a kámen. V dnešní době je to znovuobjevený materiál, který je varianta k běžně používaným stavebním materiálům, jako jsou například vápenné omítky.

V čem je jejich výhoda, proč jsou nyní opět žádané?
Hlavní důvod je především ekologický. Tyto omítky jsou bez nepřirozených chemikálií. Na to teď lidé hodně slyší. Dalším plusem je jejich recyklace. Dá se mnohonásobně použít.

Věnujete se i klasické zedničině?Den řemesel ve vysokochlumeckém skanzenu.
Já provádím zednické práce, ale osmdesát procent jich pokryji hliněnými omítkami a slaměnou stavbou. Klasické zedničině se věnuji také, přeci jen bych se celoročně neuživil, je to přeci jen sezónní práce od jara do podzimu. Hliněnou omítku je nutné míchat venku, takže při nevlídném počasí nebo v zimě jsou omezené možnosti.

Jak je to třeba s tepelnou izolací?
Omítka není nijak tepelně izolační. Když se do ní přidá sláma, tak se tato tepelná vlastnost zvýší. Tepelná izolace by měla být samostatně, právě například v podobě balíku slámy.

Dá se říci, že se jedná o „živou" omítku?
Ano, je to „živá" omítka, vyzařuje pro lidi příjemnou energií. Ten způsobuje záporný iont. Ten ale mizí chemií a syntetikou. Zároveň omítka dobře pohlcuje pachy a vlhkost, je vhodná proto i v koupelnách, kde zamezení zamlžovaní zrcadla. Ale nelze ji použít ve sprchovém koutu, tady by moc dlouho nevydržela. Navíc asi si budete chtít sáhnout více na hliněnou omítku než na polystyrénovou nebo ze syntetických materiálů.

Kde nachází nejčastější uplatnění?
Nejčastěji jde o obývací pokoje, koupelny, ložnice. V místnostech, kde je větší provoz, například chodba, bych ji volil s rozvahou. Přeci jen omítka nedosahuje takové pevnosti jako cementové. Ale v případě podobné nehody ji lze jednoduše opravit.

Vy sám máte dům v podobném stylu?
Nemám, protože dům jsme postavili už před patnácti lety. Průběžně jej ale vylepšuji třeba právě těmi hliněnými omítkami. Zbourat ho a postavit místo něj například pasivní dům by ekologické nebylo. Nejsem zase absolutní zastánce mít všechno eko. To myslím, je trošku zvrácené. Přeci se zase nemůžeme vrátit do jeskyní. Spíš se snažím chovat tak, aby po nás nezůstala potopa.