Za parkování nechtějí ale platit. V některých městech už v minulosti zavedli obecně závaznou vyhlášku zakazující stání aut těžší než 3,5 tuny než na místech k tomu určených, někde pro změnu instalovali dopravní značení na důležité silniční tahy a navádějí kamiony na prozatímní odstavné plochy, nebo parkoviště.

Kladno

„V Kladně neevidujeme pravidelný problém s odstavenými kamiony. Strážníci řeší ojedinělé případy především v kladenských sídlištích. Řidiči k odstavení vozu využívají parkoviště u Průmyslové zóny Kladno - Jih u bývalého Sázavanu, nebo u areálu bývalé Poldi. Parkování je zde zdarma. Nemůžeme očekávat od každého řidiče znalost místních obecně závazných vyhlášek, proto na všechny dopravní informace řidiče upozorní dopravní značení," vysvětlila Deníku mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková, proč město Kladno nemá žádnou obecnou vyhlášku týkající se parkování kamionů.

Sítenský most je častým místem sebevrahů.
Plot na sítenském mostě má sebevrahy odradit

Beroun 

Stejně k tomuto problému přistupují i v dalších městech, jako například v Berouně či Příbrami. Tady se spoléhají na dopravní značení, které řidiče naviguje na odstavné plochy, a také na policisty. „Řidiči smějí ve městě parkovat pouze na parkovištích vyhrazené pro kamiony, která jsou zpoplatněna. V případě, že parkují mimo tato označená místa, hrozí jim pokuta," uvedl František Marek, zaměstnanec odboru dopravy Městského Úřadu Hořovice.


Zásadní problém podle úředníků a i policistů je ten, že řidiči nechtějí za stání platit. „Nikdo by mi náklady za stání na hlídaném parkovišti neproplatil. Je to těžké. Ale nevím, jak situaci vyřešit. Vyhánějí nás mnohdy i od čerpacích stanic ve městě," řekl Deníku kamioňák Michal Vydra.

Na dálnici D5 ve středu dopoledne kolabovala doprava ve směru na Plzeň. Na 15,5 kilometru havarovalo nákladní vozidlo plné dřevěných klád. Ty se vysypaly a rozkutálely po celé šířce dálnice.
Po dálnici u Berouna se kutálely dřevěné klády

Příbram

V téměř každém městě jsou lokality, kde řidiči kamionů parkují velmi často, a to navzdory tomu, že se nejedná o parkoviště. Příbramští policisté například mimo jiné řeší nejčastěji zaparkované kamiony v odbočovacím pruhu kousek od nákupního centra v Evropské ulici. „Právě v tomto místě kamiony řešíme. Není to žádné parkoviště, ale dost často zde postávají. Když nepomůže domluva, řešíme to pokutou," popsala postup mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Přijímací zkouška. Ilustrační foto
Školáky čekají přijímačky, poprvé jsou všude stejné

Rakovník

„Pro policisty není problém udělovat řidičům neustále pokuty. To ale není systémové řešení," nechal se slyšet téměř před třemi lety vedoucí dopravního inspektorátu v Rakovníku Ladislav Heller, když se ve městě řešila absence centrálního parkoviště. Policisté sice řidiče upozorňovali a nabádali je k přeparkování, ale nebylo kam. Stížnosti ovšem v Rakovníku přetrvávají. "Parkování kamionů řešíme každý týden s městskou policií. Řidiči nechtějí za parkování platit," řekla Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě ve Slaném v ovocnářské společnosti Ekofrukt, kde se setkal také se zaměstnanci.
Prezident ve Slaném: Zdravý člověk má pracovat, vydělávat a platit daně
První dáma Ivana Zemanová.
První dáma navštívila Rakovnicko