Tento útlum se pokouší prolomit příbramská skupina Nástroj Snahy tím, že v tomto klubu uspořádá svůj, v pořadí již pátý FestSnahy. „Na oblíbený festival vždy zveme jen kapely našeho ražení, s velkou dávkou nadšení a alespoň troškou talentu," říká frontman kapely Zdeněk Vondrák k akci, která se poprvé jinde než v Junior klubu koná v Pasáži Horymír v pátek 24. března od 20 hodin. Jak členové kapely vzpomínají na dvacet let účinkování v „Junáči"?

Také čtěte: Policie dopadla lupiče, mají na svědomí tři ozbrojené loupeže

„Pořádali jsme tu velké, výroční koncerty, na které chodila spousta našich přátel. Nebyl problém s místem, výhodou bylo i to, že je klub stranou, hudba nikoho nerušila. Spousta lidí sem byla zvyklá automaticky chodit. Zanikl tak jediný příbramský kulturní klub, je to pro nás velká nostalgie," svěřil se nedávno jeden z „Nástrojáků" Robert Nusl.

Junior klub se zřejmě do starých kolejí už nevrátí. Těžko si po proměně, která jej čeká, zachová svůj obvyklý ráz oprýskanosti a odvázanosti, bude totiž sloužit všem skupinám lidí a navíc bude pod dohledem kamer.

Junior klub čeká na obnovu

Co se v Junior klubu děje nyní? Provozovateli loni skončila smlouva, takže objekt je zřejmě vyklizený a předaný městu. „Do obnovy zůstane prázdný," řekl již dříve starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Vize radních je taková, aby místo už v létě mohli navštívit po celý den nejen kolemjdoucí, odpočinout si a občerstvit, ale aby zde lidé našli zábavu po celý týden. Zásadní nedostatek současného Junior klubu je podle radnice nedostatečná kapacita sociálního zázemí. To se proto rozšíří. Do budoucna chce město využít objekt pro občerstvení kolemjdoucích i lidí využívající plánovanou in-line dráhu.

Nepřehlédněte: Odchyt psů provádějí vyškolení strážníci

Studie zahrnuje venkovní pódium i rozšířenou terasu. Ani po přestavbě mladí lidé nepřijdou o noční klub, přibude ale další vyžití. Během celého týdne by se zde mohly konat přednášky, divadelní představení či by jej mohli využívat i muzikanti. Koncept by měl vyhovovat například i školám. Příbram má několik menších klubů, ale je v nich problém s kapacitou.