Školáci a předškoláci tedy zatím ještě po celý školní rok mohou v Příbrami absolvovat plaveckou výuku, ale pro příští školní rok bude muset vedení škol najít náhradní řešení. „Zatím plavat chodíme, máme smlouvu do konce školního roku. A co bude příští rok? Plavecká výuka je povinnou částí vzdělávacího programu a zatím nevím, jak budeme situaci řešit,“ říká Milan Brabenec, zástupce ředitele základní školy v ulici 28. října v Příbrami. 


Protože musí první i druhé stupně základní škol splnit počty plaveckých lekcí, přistoupili některé školy k řešení být raději v předstihu. „Tak například čtvrtým ročníkům jsme přidali dalších dvacet lekcí, abychom měli jistotu, že i v případě dalšího školního roku bychom plavání museli kvůli zavřenému bazénu vynechat. Nižší ročníky plavat prostě nebudou a budeme doufat, že bude rekonstrukce plaveckého bazénu trvat co nejkratší dobu, a že si svých čtyřicet lekcí na prvním stupni splní,“ reaguje ředitel základní školy v Jiráskových sadech v Příbrami Miloš Přibyl s tím, že po dobu rekonstrukce pohyb dětem škola neodepře.

Plavecký areál v Příbrami letos slaví čtyřicítku a to v havarijním stavu. Po jeho opravě veřejnost volá už roky. Když už se příbramští zastupitelé loni rozhodli pro totální opravu se vším všudy a upozornili na roční uzavírku areálu, někteří lidé to považují za příliš drahé řešení. „Bude to sice supermoderní prostředí, ale otázkou je, jestli na to obyčejný člověk bude mít peníze. Určitě tu investici bude město chtít co nejdřív vrátit,“ uvažuje Kamil z Příbrami.

Ilustrační foto.
Zimní stadion a jeho okolí uzavře taktické cvičení


Rekonstrukce vyjde na 250 milionů korun a město chce financování řešit úvěrem. 


Při opravách dojde nejen k rozšíření bazénu o dvě plavecké dráhy, ale také k přístavbě relaxačního a saunového světa. Vystavět by se mělo i několik druhů saun a parních lázní. Děti se mohou těšit na více vodních atrakcí. V neposlední řadě dojde také k rekonstrukci sprch a šaten.


Na příbramském plaveckém bazénu jsou závislé i školy z okolních měst, například v Dobříši. Budou výluku řešit dojížděním do Hostomic, Berouna nebo do Prahy? „Příbram nám potvrdila, že příští školní rok nás do výuky zařadí. Školní rok 2018/2019 budeme řešit podle stavu rekonstrukce plaveckého bazénu v Příbrami. Pokud Příbram nebude fungovat, budeme jezdit do Prahy nebo Berouna. Rozhodneme se podle aktuálních nabídek,“ říká ředitelka 2. ZŠ Dobříš, Bohumila Pallagyová pro dobříšský server. 


Pro děti z mateřských škol je plavecká výuka pouze doplňkovou aktivitou a po dobu rekonstrukce aquaparku nebudou dojíždět do vzdálených zařízení. Bylo by to pro ně časově a finančně velmi náročné. 

Kapela So Fine.
So Fine se vrací na Dobříš, tentokrát na klasický koncert


Podobné problémy řeší od loňského srpna i lidé v Rakovníku, kde je plavecký bazén od té doby zavřený. Oprava za 148 milionů korun začala letos zkraje roku a měla by trvat přibližně dva roky. Z rakovnického bazénu by měl vzniknout menší aquapark. Celkovou rekonstrukci bazénu s přestavbou na menší aquapark schválili rakovničtí zastupitelé počátkem roku 2015. Nově se tak návštěvníci mohou těšit na řadu nových atrakcí v podobě dvou tobogánů, divoké řeky, nebo třeba atrakce, kdy je možné vodu rozhýbat vlastním tělem. Chybět nebude ani dětské brouzdaliště, možnost občerstvení a posezení a také relaxační zóna. Zásadní novinkou je přesunutí šaten do suterénu.


Nejbližší aquaparky v regionu:


  • Příbram (oprava začne zhruba za rok)
    Beroun 
    Horažďovice
    Hořovice
    Praha
    Rakovník (uzavřený kvůli rekonstrukci)