Stánkový prodej živých ryb probíhá za účasti veřejnosti, a pokud na přání zákazníka zahrnuje i zabití, čištění, kuchání či naporcování, musí splňovat podmínky prodeje živých ryb. Také musí být v souladu se zákony o ochraně zvířat proti týrání a veterinárním zákonem.

V Příbrami v minulých letech bylo pravidelně možné koupit kapra například v dolní části Pražské ulice, nebo na náměstí 17. listopadu, ale letos je tam zatím ještě prázdno. V posledních letech ale zákazníci v kádích narazí nejen na kapry, ale také tak štiky, pstruhy a další druhy ryb.

Vánoční prodej ryb bývá i dobrým zdrojem výdělku, například jako brigáda. Před několika lety si to s kamarády vyzkoušel na vlastní kůži i Martin Mikovec. „Bylo to ještě na vysoké. Peníze jsme si vydělali slušné, ale celý den jsme byli na mrazu, v mokru, po nocích jsme se střídali ve hlídání u ryb a to nebylo nic pro mě. Byla to zajímavá zkušenost, ale podruhé už bych to nedělal,“ uvedl s tím, že doma s rodinou u štědrovečerní večeře už několik let před kaprem dávají přednost lososu, prý hlavně kvůli kostem.

Výstava betlémů v Muzeu zlata v Novém Kníně.
Výstava betlémů v Novém Kníně představuje unikáty

Podle rybářů se letos naštěstí na Příbramsku nijak výrazně neprojevila ani letní vedra. Úhyn ryb nebyl nijak výrazný a nabídku vánočních kaprů, jejichž prodej nastane v horizontu nadcházejících několika dní tak sucho ovlivnilo jen minimálně. Ačkoliv číslo průměrné váhy ryb se posunulo dolů o několik set gramů, zákazníka obdobné úbytky takřka nepostihnou.

„Ryb bude pro domácí trh dostatek. Je dost jak výběrových ryb, tak kapra I. třídy,“ uvedl Václav Milota, obchodní náměstek společnosti Blatenský ryba, která na Příbramský spravuje několik rybníků a má tu také sádky v Dobré Vodě u Březnice. „Letošní sucho a horko se ani nijak neprojeví v ceně ryb, u nás na sádkách se cena bude pohybovat v rozpětí 81 až 89 korun za kilogram,“ dodal Milota.

S každoročním prodejem ryb jsou bohužel spojené i negativní stránky, neboť se najdou i takoví vykukové, kteří si chtějí prodejem vánočních ryb z cizího rybníka přivydělat do své vlastní kapsy. Takoví se objevili například loni v polovině listopadu a vyplenili chovný rybník na Dobříšsku. Odcizili z něj kolem dvou tun ryb v hodnotě asi čtvrt milionu korun. Policistům se je ale podařilo dopadnout za několik dní.

Výstava betlémů v dobříšském muzeu.
OBRAZEM: Betlém v oříšku i eskymácký jsou k vidění v Dobříši
Adventní koncert Musica quinta essentia na březnickém zámku.
OBRAZEM: Adventní koncert rozzářil březnický zámek