Středočeského přeboru mladých rybářů v rybolovné technice se v neděli 17. května na sedlčanském lehkoatletickém stadionu Taverny účastnilo 40 mladých z někollika týmů. Zastoupení měly Základní organizace Českého rybářského svazu ze Sedlčan, Čáslavi, Mladé Boleslavi, Příbrami a Hořovic.

„První část tohoto závodu se odehrává na jaře, druhá v září," uvedla za pořadatele Eva Caltová. Výsledky pro účastníky byly důležité, protože ti nejlepší se nominovali na Mistrovství České republiky v rybolovné technice, které se uskuteční od 12. do 14. června v Kroměříži. Od devíti hodin ráno svištěly vzduchem rybářské pruty. Na stadionu Taverny bylo několik stanovišť. Soutěžící na jednom z nich házeli muškařským prutem na misky s vodou. Při další disciplíně co nejpřesněji mířili se svým náčiním v ruce dvoukolově na žluté terče – skish, které byly ve vzdálenosti 10, 12, 14, 16 a 18 metrů. Arenberg zase prověřoval přesný zásah na plachtu, a to hned z několika pozic – zprava, zleva, přes hlavu, podhozem a nakonec libovolným způsobem. „Zkušenější absolvují pět disciplín. Navíc hází ještě muškou a zátěží do dálky," doplnila Caltová.

Nejlepších výsledků v nedělním Středočeském přeboru dosáhli rybáři z domácího týmu. V kategorii juniorů zvítězila Lucie Hodíková a v kategorii žáků Vojtěch Burda. Na druhé místo v žácích dosáhl také sedlčanský Radim Hendrych. Z třetího místa ve stejné kategorii se mohl radovat Jan Linhart z Mladé Boleslavi. V kategorii žákyň zvítězila Andrea Plavcová ze Sedlčan, 2.místo si vybojovala Veronika Konopková z Mladé Boleslavi a 3.místo obsadila Zuzana Caltová ze Sedlčan. Nejlepším družstvem byli mladí rybáři ze Sedlčan, na 2. místo dosáhl tým z Mladé Boleslavi, třetí medailovou pozici získala Příbram. „V Kroměříži budou reprezentovat Středočechy Lucie Hodíková a Andrea Plavcová. Na mistrovství České republiky v kategorii juniorů se za Středočeský kraj nominovali kromě Václava Calty ze Sedlčan a Tomáše Spáčila ze Zaječova ještě náš Vojtěch Burda," upřesnila Eva Caltová k postupujícím. O šestém, který postoupí do Kroměříže, se teprve rozhodne v krajském kole Zlaté udice ve dnech 29. a 31. května. Záleží, zda v rybolovné technice bude lepší Radim Hendrych ze Sedlčan nebo Jan Šimáček z Mladé Boleslav, kteří získali 17. května na přeboru v Sedlčanech stejný počet bodů. „V Mladé Boleslavi se uskuteční od 19. do 21. června také národní kolo Zlaté udice," informovala Caltová.. „Tam by nás mělo zastupovat šestičlenné družstvo – čtyři žáci, jedna žákyně a jeden dorostenec," dodala.

Eva Caltová upřesnila, že sedlčanští adepti Petrova cechu absolvovali dva týdny před tímto přeborem Ligu mládeže v Meziboří u Bíliny. „Ve družstvech se umístili jako třetí, v jednotlivcích byl můj syn Vašek v celkovém počtu dorostenců třetí." Václav Calta na nedělním závodu v Sedlčanech chyběl. Proč? „O víkendu je s naší rybářskou reprezentací na závodech v Rakousku, nastoupil tam jako náhradník," vystavila mu ústní omluvenku. „Naše rybáře čekají letos ještě tři nominační závody do reprezentace – v Bílině, ve Frýdku-Místku a v Českých Budějovicích, kam pojede náš Vašek a Vojtěch Burda." Marie Břeňová