Akce navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy se v areálu zámku konaly Rybí hody poprvé. „Tehdy jsme mysleli, že hody uspořádáme jen jednou, ale spolupráce se zámkem i spokojenost návštěvníků nás přiměla zorganizovat akci i letos," říká pořadatel z Lesní a rybniční správy Zbiroh Radek Jandera. Podle něj je hlavním motivem akce ukázat návštěvníkům, že ryba nerovná se pouze smažený kapr jednou do roka na Vánoce. „Sladkovodní ryby jsou velmi chutné a zdravé a jdou udělat na široké množství způsobů, což bohužel málokdo ví," informuje pořadatel.

Návštěvníci získají na Rybích hodech přehled o tom, jak se například z obyčejného kapra dají udělat jemné filety, které se dají jíst i bez obav, že strávníkům zaskočí kost v krku. Na místě bude tedy ukázka správného vykostění ryb či odstranění svalových kůstek a přítomní se také doví, jak rybu co nejlépe zužitkovat. Praktické ukázky s odborným komentářem bude po celý den na nádvoří zámku předvádět zkušená dvojice rybářů „duo Mami". Návštěvníkům názorně ukáží celý proces od přípravy ryby až po výsledný pokrm. „Zjistí, že se takový pstruh, kapr či makrela dají udělat nejen jako řízek, ale i jako chuťovka či grilovaná lahůdka," láká na akci Jandera. Nezapomíná dodat, že návštěvníci budou mít možnost všechny pokrmy také ochutnat.

Kladete-li si otázku, co mají ryby společného se zámkem, vězte, že právě majitel dobříšského panství Jerome Colloredo-Mannsfeld je majitelem Lesní a rybniční správy Zbiroh, firmy, která se právě chovem a zpracováním ryb zabývá. A právě ta Rybí hody už druhým rokem na zámku Dobříš pořádá. Spojení místa a rybích slavnosti je tedy na místě.

Program bude na nádvoří od 11 do 17 hodin. Vstup je zdarma. Akce neomezí provoz zámku. Otevřena bude také restaurace a městské muzeum s výstavou motocyklů. Michaela Rozšafná