Letos se koná jubilejní 10. ročník. Zohledníte v programu narozeniny? Bude ještě slavnostnější?
Desetileté narozeniny u kulturní akce nejsou až tak mnoho, ale samozřejmě jsme rádi, že si Šalmaj našla v Příbrami své místo a že si jí hlavně našli diváci, kteří každoročně v hojném počtu akci navštěvují. Slavnostněji proběhl devátý ročník, kdy byla Šalmaj vzhledem k významnému výročí města dvoudenní. Nebýt roční rekonstrukce Svaté Hory, byl by to už loni desátý ročník. Každý rok je něčím zajímavý, proto i tyto desátiny vnímáme narozeninově a navíc má skupina Ginevra dvacetiny. Tak je co ,,slavit“.“ (smích).


Jaké z vystupujících souborů se na Šalmaji představí letos poprvé?
Poprvé přijede diváky svým umem potěšit Yufi žonglér, Divadelní skupina Jedeme k Vám, divadlo Za2 a hudební skupina LUA. Ostatní už na Šalmaji sice účinkovali, ale před delším časem a přivezou s sebou své nové programy. Opět po několika letech přijala pozvání polská skupina Sasiedzi, se kterou Ginevra chystá hudební překvapení.

Oprava věže kostelíka odhalila vzkaz v cínové schránce.
Věž kostela v Dobříši ukrývala vzkaz


Jaký doprovodný program jste pro návštěvníky připravili?
Doprovodnému programu vždy vévodí řemeslný jarmark s ukázkami řemesel. Zapojit se do ukázek, či vyzkoušet svou zručnost určitě zaujme všechny generace. Pro ty nejmladší je připraveno vždy něco navíc. Mohou se stát na chvilku udatnými rytíři, zastřílet si jako tenkrát z kuše nebo luku, projet se na koni, stát se na chvilku sokolníkem nebo vyzkoušet, jak je těžké žonglovat. K dispozici bude také dobový kolotoč.


Jaká řemesla se představí na tržišti a odkud se k vám řemeslníci sjíždějí? 
Jako vždy zde zájemci najdou tradiční lidová řemesla jako například perníkáře, řezbáře, svíčkaře, dráteníka, tkadlenu, bylinkáře a samozřejmě i dnešní rukodělná řemesla typu šperkaře, šičky, keramika, sklářku, výrobce flétniček a píšťal a další. Waldorfská škola si letos připravila větší prezentaci svých uměleckých řemesel, kde si budou moci děti leccos vyzkoušet. Šalmaj již má své jméno i mezi řemeslníky, a tak se sjíždějí zblízka i zdaleka. Jsou zde zastoupeni řemeslníci jak ze středních Čech, tak i Plzně, Turnova, Polné, Pelhřimova, Kutné Hory, Zruče nad Sázavou, Prahy a dalších měst… Doufáme, že se jejich výrobky budou návštěvníkům líbit a jejich zakoupením udělají někomu blízkému či sami sobě radost.

Ginevra.Zdroj: Václav Náprstek
Jak se vydařil loňský ročník? Jaká panovala atmosféra a kolik přišlo lidí?
Jak už bylo řečeno, loňský ročník byl dvoudenní s pátečním programem na náměstí T.G.M. a sobotním tradičně na nádvoří Svaté Hory. Šalmaj měla opět příjemnou atmosféru, návštěvníci mohli navíc zhlédnout videomapping, který se promítal na kostel sv. Jakuba na náměstí a mapoval důležité historické mezníky našeho města. Dále byla kouzelná mimo jiné ukázka prací příbramských mateřských školek a škol na téma historická událost nebo osobnost města Příbram. V pátek byl vstup volný a v sobotní den se vybralo a bylo předáno potřebným 169 330 korun. Odhadem za oba dva dny akci navštívilo více než 4 tisíce lidí.

Šalmaj 2016. Na snímku vlevo je kapelník Ginevry Václav Plecitý.
Příbramská svatohorská šalmaj slaví desáté výročí


Letos slaví narozeniny i Ginevra. Co pro návštěvníky Šalmaje chystáte? 
Jak už jsem naznačil, půjde o hudební překvapení při našem vystoupení. Z našeho repertoáru zahrajeme chronologicky písně od našich začátků s takovým ,,pamětním“ komentářem a řekneme, proč a jak to vlastně začalo. Těšíme se nejen na naše fanoušky, ale na všechny, kdo si udělají čas a přijdou opět zažít vlídnou a pohodovou atmosféru.

Karel Souček