Nejsilnější propad pocítili v ODS, v novém zastupitelstvu zbyl straně pouze jeden mandát.
Do křesla zastupitele „modrých" tak usedne jen Ivan Šedivý, který před volbami vykonával i funkci místostarosty. Ten poskytl Příbramskému deníku rozhovor.

Jak se změnil váš pracovní život po volbách?
Zatím ještě nevím, záleží to na mnoha okolnostech. Jsem ředitelem Pečovatelské služby města Příbrami. Je to čistě odborná funkce, nikoliv politická. Pokud mě město z funkce neodvolá, tak budu samozřejmě v této práci pokračovat. Pokud by ale došlo k nějaké politické vendetě, tak se domnívám, že bych se nějak uživil a zvážil bych, zda bych se vrátil k lékařské praxi.

Co podle vás zapříčinilo propad ODS?
Víte, že to byl dlouhodobější trend, který souvisel s pádem vlády. Musíme si přiznat, že některé věci se nepovedly. Na druhou stranu se kritizovaly, třeba i laickým náhledem, věci, které byly dobré. Veřejnost se pak přiklonila právě k té kritice, i když to nemělo opodstatnění. Tím ale nechci říkat, co je správné, nebo špatné, protože to by bylo na dlouhý rozhovor.

Bývalý příbramský místostarosta Ivan ŠedivýA úpadek ODS v Příbrami…?
Co se ale týče Příbrami, tak propad úplně nechápu. Myslím, že za čtyři roky jsme odvedli hodně práce. Město se za tu dobu opravdu hodně změnilo k lepšímu. Zda to voliči neviděli, nechtěli vidět, nebo podlehli populistickým programům a kritice, která byla z 99 procent neoprávněná a až někdy šikanující, to je druhá věc. My jsme chtěli udělat slušnou kampaň, kterou jsme také udělali. Mám čisté svědomí.

Jak myslíte, že se nyní bude vyvíjet Příbram pod novým vedením?
To nemůžu říct, protože přišli úplně noví lidé. Já jsem je nikdy neviděl pracovat v politické komunální sféře. Netuším, zda se v těchto záležitostech vyznají a zda budou chtít pokračovat v našich započatých projektech. Ty jsou připraveny dlouhodobě, minimálně na dva roky dopředu. Záleží na nich, na jejich vizi a zodpovědnosti. Je to něco jiného než jen kritizovat a o každém projektu tvrdit, že je špatný. Sami uvidí, že to není tak jednoduché. Podmínek, které musíte splnit, je vždy mnoho a musíte se „napasovat" do norem. Pevně věřím, že budou plynule pokračovat a nedojde k tomu, že by se rok dva jen „rozkoukávali".

V jakém stavu tak nové vedení město převezme?
Město Příbram předáváme ve velmi dobrém stavu. Není pravda, co říkal Pavel Pikrt, že přeberou město ve špatném stavu. A není pravda, že bychom dlužili padesát milionů. Patříme ale k nejméně zadluženým městům.

Myslíte, že v novém zastupitelstvu budete mít oporu?
O té podpoře se nedá hovořit, ODS má jen jeden mandát. Zastupitelstva tak budou probíhat tak, jako jak probíhají, když má někdo většinu. Díky svým zkušenostem vím, že být vždy v absolutní opozici je absolutní nesmysl. Já budu dobré věci podporovat, špatné kritizovat. Správný politik by měl mít nadhled.

Probíhala podle vás spolupráce se starostou Pavlem Pikrtem tak, jak měla?
Koaliční spolupráce je vždy o určité dohodě. Pan starosta Pikrt přeci jen tyto zkušenosti neměl a do dneška nemá. Některé věci si nechtěl nechat vysvětlit. A přiznejme si, pro radnici toho moc neudělal. Všechny materiály a projekty jsme připravovali my, místostarostové, uvolněný radní. Spolupráce s ním tak byla poměrně obtížná. Ale není to tak, že my bychom s ním nechtěli spolupracovat, ale on nespolupracoval s námi.

Proč až na poslední chvíli jste starostovi předložili dost nákladné smlouvy?
Jsou určité procesy, které mají jasně dané lhůty. Se schválením či odmítnutím tak nemůžeme čekat. Prostě to tak vyšlo, že jsme o tom museli rozhodovat. Byly na to dva názory. Zda smlouvu podepsat a pak ihned vypovědět. Mně se to zdálo jednodušší, ale panu starostovi nikoliv. Není to tak, že by to bylo schválně, ale bylo to dáno kvůli procesu, který stále běžel. Nebyla to žádná schválnost.

Starosta nepodepsal ani návrh na demolici budov v blízkosti Bytízu. Vy s tím souhlasíte?
Starosta řekl, že o ničem nevěděl, ale není to pravda. Pracovalo se na tom dva roky. Pavel Pikrt řekl, že návrh neprošel na poradě starosty, ale opět to není pravda. V roce 2013 jsme návrh na poradě starosty projednávali a byl určen způsob provedení – tedy že město samo bude budovy demolovat. V tisku jsem dokonce četl, že demolujeme budovy na prodaném pozemku. Není to pravda, pozemky jsou stále naše.