„Chceme mít jasno, zda se podařilo získat alespoň minimální počet lékařů, aby nejpozději od 1. července mohla být obnovena lůžková část interního oddělení," informoval starosta Sedlčan Jiří Burian.

Pokud se však nemocnici nepodaří nabrat druhý dech, musí nastoupit záložní varianta. „Kdyby taková situace nastala, tak nesmí dojít u občanů našeho města a regionu k ponížení zdravotní péče! Vedle privátních lékařů by musel být garantován velký rozsah a kvalita poskytované ambulantní péče. To také bylo předmětem jednání na kraji i v úterý 11. dubna," sdělil Burian.

Ilustrační foto.
V Příbrami brzdí dopravu několik uzavírek

Připomněl, že neustále za otevření interního oddělení bojuje. K tomu ho pověřili starostové celého Sdružení obcí Sedlčanska a na základě usnesení z 20. února a následně z 20. března také zastupitelé Sedlčan. „Protože však je situace ve zdravotnictví v celé České republice tristní, musíme mít v záloze i variantu, která počítá s maximálním rozšířením ambulantní péče. Nešlo by jen o větší spektrum služeb, ale i rozšíření lékařských výkonů. Víme, že někteří lékaři mají v Sedlčanech například jen 0,2 úvazku a ordinují tu jeden nebo dva dny v týdnu. Požadovali bychom, aby byla nově péče poskytovaná celotýdenně a především u interny a chirurgie by ambulance musela fungovat ve značně prodlouženém čase," vysvětloval Burian. „I když tuto variantu skutečně označuji za záložní, musí být dopracována," zdůraznil. Analýzu podle představ kraje, VZP a starosty od Mediterry 11. dubna na společném jednání v Praze zúčastnění neobdrželi. K jednotlivým navrhovaným ambulantním činnostem se vyjadřoval kraj – většinou souhlasně a VZP. „Všeobecná zdravotní pojišťovna se dvěma ambulancemi, a to s ortopedickou a domácí péči v předložené podobě nesouhlasila," podotkl Burian.

Lůžkové oddělení interny přerušilo činnost závěrem loňského roku a od té doby se konaly desítky jednání. „Ve čtvrtek 6. dubna jsem se setkal například s ředitelem středočeské pobočky VZP Pavlem Pivrncem, kde se mi jen potvrdilo, že přístup pojišťovny je stejný jako náš – to znamená zachovat interní oddělení," zmínil se.

Za pozitivní starosta Burian považuje, že se mu podařilo dojednat prodloužení lhůty, kterou má Mediterra na shánění erudovaných lékařů – internistů z dosavadního 30. dubna na 31 května.

Ilustrační foto.
Interna by mohla být obnovena od července

Marie Břeňová