„Financování výkonu státní správy je stále chronickou bolestí. Obce na ni prostřednictvím Svazu měst a obcí a při dalších setkání upozorňují, ale marně. Stát v době reformy veřejné správy postupoval ´šikovně´, když propojil státní správu a samosprávu. Z našeho pohledu se ale výkon státní správy zajišťuje na úkor obcí a obecních rozpočtů," glosoval situaci Hölzel.

Sedlčanská radnice je tlačena ministerstvem na úseku výkonu státní správy do vyššího počtu úvazků zaměstnanců, ale stavy zvyšovat nechce. „Zatím se nám daří potřebné úkony plnit. Naopak v horizontu posledních pěti let ještě počet úředníků snížil o tři tím, že na některých postech při jejich odchodu do důchodu se za ně nepřijímala náhrada," uvedl místostarosta s tím, že se této úspory podařilo dosáhnout především lepší organizací práce.

„V loňském roce pracovalo na radnici 71 úředníků a spolu s dalšími dvěma místy ve vedení města, to znamená starosty a místostarosty, což jsou posty volené, se dostaneme k číslu 73. Počty zůstávají stejné i pro rok 2016," sdělil Hölzel.

Dále upozornil, že do stavu zaměstnanců radnice patří dalších 18 lidí začleněných do organizačních složek – to znamená útvarů, které nemají právní subjektivitu a jsou přímými zaměstnanci obce. Jde o správu budov a zařízení města, kterou vykonává celkem šest lidí, pečovatelská služba zaměstnává pět lidí. Strážníků městské policie je pak dlouhodobě sedm. Marie Břeňová