Vařeka o teplárně: Kauzu stále řeší právní zástupci (celý článek zde)

Letitý spor kolem příbramské teplárny nekončí. Ačkoliv loni v květnu starosta Jindřich Vařeka tvrdil, že se mu více než patnáct let trvající spor podaří do Příbramský starosta Jindřich Vařeka.roka uzavřít, stále se touto problematikou zabývají právníci. „Je to asi dvě jednání zastupitelstva zpátky, kdy na něm vystoupil právník najatý městem a celou složitou situaci tam vysvětloval. Kauza je tak ještě v jeho rukách. Nedovedu říct, kdy bude celá záležitost vyřešena. Na moři a před soudem je člověk v rukách Božích," okomentoval situaci starosta Jindřich Vařeka.

Rychlému vyřešení kauzy měla napomoci i změna právního zástupce. A to i přes to, že se právník vrátil na počátek kauzy a spor začaly soudy řešit v podstatě tam, kde začínaly i před lety „Jsem přesvědčen, že do roka a do dne budeme schopni záležitost kolem teplárny uzavřít. Vzali jsme to z úplně jiného konce, soudce nám dal za pravdu při posledním věřitelském výboru. Myslím, že záležitost s teplárenskou teď nabere rychlý obrat," tvrdil loni v květnu starosta.

K zaplašení divokých prasat v centru Mníšku pomohla už série odstřelů (celý článek zde)

Druhá série odstřelů divokých prasat v Mníšku pod Brdy skončila bez jediného zastřeleného zvířete. To podle mluvčího mníšecké radnice Miloše Ilustrační fotoNavrátila dokazuje, že už první březnové odstřely v centru města měly smysl. „Divoká prasata se při druhé sérii odstřelů na louce Pivovárka už neobjevila. Pomohla první akce. Při druhé akci myslivci nestřelili žádné zvíře. Prasata totiž změnila chování a louce se vyhýbají," sdělil Příbramskému deníku mluvčí města Miloš Navrátil.

Radnice si do konce roku 2018 vyjednala výjimku ze zákona, díky níž mohou myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích.

Povolení se vztahuje pouze na Pivovárku, což je tříhektarový zelený pás táhnoucí se centrem Mníšku, který využívají k procházkám lidé se psy a maminky s kočárky.

Chátrající budovy v Březnické ulici město prodá, rozhodli zastupitelé (celý článek zde)

Je rozhodnuto. Chátrající domy v Březnické ulici město prodá. To odhlasovali příbramští zastupitelé v pondělí.

Březnická ulice v Příbrami. Majetek města půjde do dražby s minimální cenou 4,8 milionů korun. Město nevlastní všechny bytové domy, v části má jen podíly, protože některé byty si lidé koupili. V domech na čtyřech číslech popisných je dohromady 18 bytů, tři mají soukromé vlastníky, přičemž pět bytů je volných.

Opozice prodej kritizovala. Tento krok se může jevit jako zbytečné zbavování se majetku, který se navíc v posledních letech neustále tenčí. V Příbrami totiž zbylo z původních 10 tisíc městských bytů asi 630.

Půjčovna kol v Dobříši startuje, připravena je projížďka po městě (celý článek zde)

Projížďky po Dobříši a okolí na zapůjčeném kole už mohou využívat zájemci prostřednictvím nově zřízené Půjčovna městských kol v Dobříši před Infocentrem.půjčovny kol za Kopáčkovým domem, kde je pod dohledem lidí z Infocentra uzamykatelný přístřešek pro deset bicyklů. Prozatím bylo možné půjčit si kolo pouze v týdnu, ale od neděle funguje půjčovna kol i o víkendu. Půjčovna městských kol v Dobříši umožní nejen místním, ale především turistům, dopravit se ekologickým způsobem do zajímavých míst v okolí města, kde je celkem instalováno 15 infostojanů s cykloturistickou mapou.

Den s městským kolem vyjde dospělého na stovku, dítě na padesátikorunu. Rodiny a senioři mají slevu.