Než čekat na havárii, investuje město do oprav (celý článek zde)

Příbramští radní slibují, že se v příštím roce zaměří zejména na opravu vodohospodářského majetku. Do jeho údržby chtějí investovat zhruba 27 Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/archivmilionů korun. Tato částka odpovídá nájemnému, které město vybere od 1.SčV, která sítě spravuje. „V každoroční zprávě od 1.SčV se konstatuje přibližně setrvalý stav vodohospodářského majetku. Ta tendence jde ale přeci jen mírně dolů. Důvod je, že se stále do vodohospodářského majetku neinvestuje tolik, kolik by se investovat mělo. Máme obrovské dluhy z minula, kdy se v minulých letech investovalo mezi 10 až 15 miliony korun, ačkoliv se smluvně má investovat celé nájemné," sdělil radní Václav Dvořák.

Policie častěji kontroluje plavidla na přehradě (celý článek zde)

Letošní sezona je na orlické přehradě pro policisty z oddělení ve Zvíkovském Podhradí náročnější než v minulých letech. „Letošní rok je oproti minulým Ilustrační fotografie.Zdroj: DENÍK/Romana Holišovátrošku jiný. Není tolik krádeží a ani vloupání do hausbótů, protože na nich lidé tráví dovolené. Ale přibylo víc přestupků na vodě," uvedl vedoucí oddělení Policie ČR ve Zvíkovském Podhradí Vlastimil Dvořák. Letošní zvýšená aktivita zvíkovských policistů je podle Vlastimila Dvořáka nutná hned z několika důvodů. Na vodě je mnohem více plavidel, a to i kvůli změně zákona z loňského roku, kdy se uvolnila pravidla pro jejich pohyb. Další důvody jsou, že na rozdíl od loňska je přehrada plná vody a také že více lidí tráví dovolenou v Čechách než v zahraničí.

V příbramském muzeu přibyl minerál Bytízit (celý článek zde)

V Hornickém muzeu Příbram přibyl další nový minerál Bytízit. Letos jde už o druhý podobný přírůstek ve Hornické muzeum v Příbrami. Zdroj: Kateřina Chourovásbírce muzea, tím prvním byl Příbramit, o jehož uznání mezinárodní komisí ve Stockholmu informovalo muzeum v červnu, o měsíc později ho představilo návštěvníkům. Bytízit je k vidění od srpna, řekl ředitel muzea Josef Velfl.

Lidé chtějí další peticí vrátit bezpečí na řeku (celý článek zde)

K úsilí ochránců přírody, starostů obcí a senátorů o úpravu pravidel pro vodní skútry se přidali i sportovci a Kemp Cholín. Zrovna loni tu podle výpovědi rekreantů skútr najel ve vodě na starší ženu, která utrpěla četná zranění. Zdroj: Markéta Jankovská rybáři. Vraťte nám bezpečí na Vltavu. To je název společné iniciativy starostů obcí středního Povltaví podporovaných několika senátory, ke které se přidaly kluby kanoistů a veslařů, rybářské svazy, provozovatelé rekreačních zařízení a ochránci přírody. „Iniciativa žádá vládu, aby urychleně změnila vyhlášku ministerstva dopravy, která od minulého roku výrazně uvolnila provoz motorových plavidel na vltavských rekreačních nádržích. Vyhláška povolila i provoz vodních skútrů mezi nechráněnými plavci a malými plavidly," vysvětluje Petr Závada, předseda Spolku pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera.