"Bojím se toho, že něco podobného může pokračovat kdykoliv a kdekoliv. A teprve teď, když problémy vykrystalizovaly na lidských životech, se představitelé Evropské unie scházejí, aby řešili nějaká tvrdá opatření. Proč má být proboha summit o životním prostředí v Paříži? Ten, když nebude za rok, tak se v této situaci vůbec nic nestane," tvrdí. „Samozřejmě, že odsuzuji to, co se děje v Sýrii, nakonec i v Iráku a v Afghánistánu. V Sýrii je ale situace z hlediska válečného stavu nejhorší," dodává. Podle jeho názoru a i na základě jeho osobních poznatků, je lidí, kteří opravdu ze strachu před válkou hledají domovy jinde, jen část. Více je takzvaných ekonomických migrantů.

Média podle Buriana velmi často ukazují emotivní záběry zbědovaných matek s dětmi. „Měl jsem možnost být při návštěvě Slovenska v táboře v Medved´ově, a tam člověk vidí a slyší úplně něco jiného. Neviděl jsem ani jednu maminku nebo jedno dítě. A v podobném duchu hovořil i předseda senátního výboru. Když byl se svým slovenským kolegou na hranici mezi Maďarskem a Rakouskem, tak z proudu běženců, který se tudy valil, bylo 90 procent chlapů od dvaceti do pětatřiceti let. Stejně tak v Medveďově byla většina statných mladíků, kteří by mohli za svoji zem bojovat," tvrdí senátor.

„Nelíbí se mi také další věc. Při provádění hraničních kontrol přece nejde jen o to, že je někdo nařídil. Migrační vlna umožňuje islámskému státu ukrýt svoje bojovníky v davu těch, kteří utíkají před válkou," varuje. Jiří Burian také zásadně nesouhlasí s kvótami běženců.

„Naprosto mi vadí laxnost Evropské unie, která se snažila od samého začátku řešit problém kvótami. To je absolutní nesmysl. Jak může někdo vymyslet, že v té době, Česká republika přijme 1500 běženců? Za tři měsíce bylo toto číslo úplně jiné. V současné době se hovoří o přijetí 3500 běženců, ale to také není konečné číslo," dodává.

„Je dobře, že došlo k totálnímu zpřísnění kontrol na hranicích, letištích a vyhlášení výjimečného stavu v Belgii," říká. Upozorňuje, že již v průběhu roku při zasedání pléna senátu často ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) o problému s uprchlíky, který narůstá jako lavina, hovořil.

„Informoval nás o situaci na území České republiky a o sběrných zařízení pro migranty. Vedle toho velice často vystupoval v senátu premiér Sobotka (ODS), který především hovořil o dění a názorech i přístupu Evropské unie. Když jsem dostával jako senátor začátkem letošního roku různé dotazy a sms zprávy, kde jsem měl odpovídat, co já této situaci říkám, vždycky jsem tvrdil – a nejsem asi sám – že tento problém by se neměl řešit na úrovni úředníků a vedení Evropské unie, ale na úrovni politiků jednotlivých členských států," uzavřel Burian. (mb)