Burian je starostou Sedlčan od roku 1990 a od roku 2000 je zastupitelem Středočeského kraje. „Jsem naměkko, kdybych to řekl lidsky. Během zhruba tří neděl nás čeká ustavující zasedání zastupitelstva města tady v Sedlčanech, kde jsme jako ODS vyhráli volby a potom budou zřejmě nějaké kroky k Senátu, složení slibu a další," řekl.

Druhého volebního kola se v obvodu zúčastnilo 14,69 procenta voličů. Před týdnem dorazilo k volebním urnám 42,39 procenta lidí oprávněných volit. Burian nyní získal 53,46 procenta odevzdaných hlasů, celkem jich bylo 9387. V prvním kole ho podpořilo 9146 voličů, bylo to 19,36 procenta hlasů. Vítěz prvního kola Danda získal ve finále podporu 46,53 procenta volících, tedy 8170 hlasů. V prvním kole měl 21,02 procenta hlasů, celkem jich bylo 9932.

Pětašedesátiletý Burian absolvoval stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. V 70. letech pracoval jako stavbyvedoucí v Praze, v 80. letech pak jako vedoucí odboru výstavby Městského národního výboru v Sedlčanech.

Už v prvním kole senátních voleb jsme Jiřího Buriana ptali, kdo hradil volební kampaň. „Billboardy hradila ODS a skládačky, kde jsem se voličům představoval jako normální člověk, který chce využít dlouhodobých zkušeností z úřadu starosty, jsem si hradil sám."

Zdůraznil, že kampaň vedl slušně a na žádného z kandidátů neútočil.

„Mrzelo mě, když jsem byl osočen místní ČSSD, že jsem volební kampaň zajišťoval z prostředků města. To bych si rozhodně nedovolil a pokud jsem využil služeb města, tak pouze za finanční úhradu řádně fakturovanou," uvedl Jiří Burian, který přitáhl v Sedlčanech a okolí k volbám do Senátu větší množství voličů, než v ostatních obcích a městech regionu. Svědčí o tom například poznatky ze 4. volebního sedlčanského okrsku.

„První den voleb vydaly komisařky úřední obálky a lístky se jmény dvou kandidátů na senátorský post 21,99 procenta z celkových voličů. V sobotu jich hodinu po otevření volební místnosti, kdy jsme je navštívili, přišlo dalších jedenáct, čímž se volební účast zvedla na 23,67 procenta," informovala Příbramský deník redakční spolupracovnice Marie Břeňová.

V neděli se Jiří Burian věnoval svým zálibám, mezi které patří kromě hudby i sport. První den po svém zvolení navštívil fotbalové utkání krajského přeboru mezi Tatranem Sedlčany a TJ Suchdol. Spolu s několika desítkami diváků sledoval vítězství domácích v poměru 3:1, když všechny gól vstřelili Sedlčanští až po přestávce.

Jak se bezprostředně po zveřejnění výsledků cítil vyřazený kandidát na senátora Vladimír Danda?

„Výsledek respektuji, zůstávám v roli zastupitele Příbrami," odpověděl s tím, že za jeho porážku zřejmě mohou dvě věci. „Jednak pana Buriana volily celé Sedlčany a okolí, protože zde žijí především patrioti. Za druhé mi částečně uškodilo prohlášení Řiháka, který v týdnu v médiích nabádal lidi k volbě Buriana," dodává Vladimír Danda s tím, že na volby do Senátu vyčerpal celou dovolenou.

(kh, maja, mb, jk)